Dovada că urmează o iarnă grea. Prețul la energia electrică s-a dublat în Germania. Cel mai ridicat nivel de după 2007

Dovada că urmează o iarnă grea. Prețul la energia electrică s-a dublat în Germania. Cel mai ridicat nivel de după 2007

Prețul la energia electrică aproape se triplează în Germania. Preţurile au atins cel mai ridicat nivel de după 2007, iar experții au declarat că acesta este doar începutul din ceea ce va urma pentru alte materii prime în Europa.

Luni, în Germania prețul energiei electrice a depășit pragul de 100 de euro/MWh. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până anul acesta, iar experții spun că este din cauza creşterilor costurilor la materiile prime energetice.

Benzina o să ajungă 2 euro în Germania?

Pe lângă scumpirea energiei electrice, rezervele de cărbune în porturile din Europa sunt din ce în ce mai puține, ba chiar au ajuns la cel mai redus nivel de după 2016. Acest lucru a dus la mărirea prețurilor mai mult ca niciodată.

Cum o să se descurce populația cu facturile?

Oamenii sunt șocați de noile prețuri și se gândesc cum pot să plătească facturile. Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc au declarat că scumpirea energiei și a benzinei este doar începutul și că urmează să se scumpească și alte materii prime.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preţurile de referinţă zilnice calculate de un indicator de referinţă la nivel regional, au crescut cu 4%, până la 100,10 euro/MWh, aceste scumpiri sunt unice în Europa.

Facturile la gaze s-au triplat

Populația primește facturi din ce în ce mai mari din toate părțile. Prețul gazelor s-a triplat în 2021, dar asta nu este tot. Cotaţiile futures la cărbune au crescut cu 89% la bursa ICE Endex.

“În acest moment, cărbunele şi lignitul sunt mai ieftine decât centralele electrice pe gaze“, spune Jean Paul Harreman, director la EnAppSys.

Germania dorește să protejeze cetățenii de aceste facturi colosale, iar responsabilii au declarat că una din cauze este închiderea termocentralelor.

Prețurile la energie electrică au crescut și în România

Din ce în ce mai mulți români s-au plâns de facturi exagerate la energia electrică. În anul 2021 au crescut cu mult prețurile inclusiv în țara noastră și încă nu se știe când o să se oprească sau o să scadă.