Două soluţii alternative la încălzirea centralizată

Două soluţii alternative la încălzirea centralizată

Statul intenţionează să elimine subvenţiile la căldura furnizată în sistem centralizat, aşa că preţul gigacaloriei s-ar putea dubla, în unele cazuri. Alte variante de încălzire au la bază electricitatea.

În cazul în care doriţi să vă debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire, vă propunem două soluţii alternative de încălzire pe bază de electricitate.

Astfel, pe piaţa românească a început, de pildă, să se comercializeze aşa-numita folie termică, ce se bazează pe încălzirea cu radiaţie infraroşie.

Razele infraroşii încălzesc direct obiectele (pereţii, mobilierul) şi persoanele din încăpere. Tehnologia radiaţiei infraroşie a fost utilizată în domeniul medical prima dată în anii ‘70, în Japonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Economii de 20%

Acest tip de folie, cu o grosime de 0,35 milimetri, poate fi montat pe orice tip de pardoseală - parchet, gresie, mochetă, plăci ceramice etc. - dar şi pe tavan sau perete.

"Peste folia termică se montează o folie de siguranţă, care o protejează faţă de contactul cu apa, iar deasupra se pune mocheta. Dacă are loc o inundaţie accidentală, termostatul care acţionează folia întrerupe alimentarea cu electricitate a acesteia instantaneu, la orice informaţie de scurtcircuit", ne-a declarat Victor Romaniuc, reprezentantul firmei Mobshop.ro, care comercializează astfel de sisteme.

Folia este alimentată de la priza obişnuită de 220 V. Potrivit lui Romaniuc, în general, se acoperă cu folie 60-80% din spaţiul care trebuie încălzit, de pildă un apartament de 70 metri pătraţi. Încălzirea cu folie termică Caleo poate aduce economii de 20% în sezonul rece, faţă de încălzirea pe gaz, iar în lunile octombrie- noiembrie, economia poate ajunge şi la 60%, potrivit informaţiilor de pe site-ul incalzire- infrarosie.ro.

În funcţie şi de temperaturile exterioare, poate funcţiona între 2 şi 4 ore pe zi, astfel că şi consumul de energie variază. Un metru pătrat de folie termică are un consum de electricitate de 0,13 kWh. Astfel, dacă suprafaţa acoperită cu folie termică din casă este de 50 metri pătraţi, consumul de energie într-o oră va fi de 6,5 kWh.

Control al temperaturii

Un termostat va regla temperatura dorită în fiecare încăpere şi astfel şi consumul de electricitate. Foliile sunt produse în Coreea de Sud, de firma Dymsco. Un metru pătrat de folie costă 180-250 lei, deci, dacă acoperiţi o suprafaţă de 50 metri pătraţi, vă va costa cel puţin 9.000 lei. Garanţia oferită de producător pentru aceste folii este de 15 ani.

Pe piaţă au apărut totodată şi plasme infraroşii. Panoul radiant în infraroşu transformă, la rândul său, energia electrică în energie termică şi propagă aceeaşi cantitate de căldură pe întreaga suprafaţă.

Prin sistemele clasice de încălzire, pentru se a atinge o temperatură de 20 grade Celsius la înălţimea utilizatorului trebuie să se atingă o temperatură la nivelul tavanului de 25-28 grade C, spun specialiştii.

TEHNOLOGIE

Înmagazinare de căldură

O altă variantă de încălzire este cea pe bază pe convectoare electrice cu acumulare de căldură. Aceste aparate au în interior nişte cărămizi speciale, care se încălzesc electric, iar apoi radiază căldură mai mult timp.

Astfel, convectorul se încarcă timp de 8 ore noaptea şi degajă apoi căldură timp de 16-19 ore (dacă afară sunt până la -10 grade Celsius), fără să mai fie alimentat la sursa de curent. Dacă e mai frig afară, căldura acumulată se degajă mai repede. Acest tip de încălzire este optim dacă utilizaţi sistemul de tarifare a consumului de electricitate diferenţiat pe zone orare, astfel încât să beneficiaţi de energia de noapte mai ieftină.

La o suprafaţă de 17 mp e nevoie de un convector de 1,6 kW, care costă circa 1.900 lei, fără TVA, cu automatizare şi ventilator.

"De obicei, se pune pe tarif zi/noapte. De exemplu, pentru o cameră de 17 metri pătraţi la o temperatură în încăpere de 20-24 de grade Celsius, factura lunară va fi de circa 40 lei, la o izolaţie medie a clădirii, pe tariful de noapte. Pe cel obişnuit, factura ar fi de circa 150 lei", spune Cristi Tomuleasa, reprezentant al IDM Dinamic Buzău.

Potrivit firmei, consumul de energie este cu 20% sub cel prin încălzirea centralizată.