Două puteri nucleare, pe picior de război! 35% din populația Pământului, afectată

Două puteri nucleare, pe picior de război! 35% din populația Pământului, afectată

India a acuzat luni trupele chineze că au întreprins acțiuni „provocatoare” în apropierea unei granițe în litigiu în Himalaya, încălcând tranzacțiile anterioare între cei doi rivali posesori de arme nucleare. 

Acuzațiile vin la doar două luni și jumătate după ce o ciocnire sângeroasă de-a lungul frontierei s-a soldat cu cel puțin 20 de soldați indieni morți. China nu a recunoscut niciodată victimele din lupta corp la corp din 15 iunie în Valea Galwan.

Întâlnirile la nivel înalt între comandanții militari chinezi și indieni de la conflictul din Valea Galwan, în Ladakhul de Est, au contribuit la calmarea situației de-a lungul frontierei de facto, cunoscută sub numele de Linia de control actual (ALC).

O declarație a Ministerului Apărării din India a declarat că Armata de Eliberare a Poporului Chinei „a desfășurat mișcări militare provocatoare pentru schimbarea status quo-ului” și „a încălcat consensul precedent la care s-a ajuns în timpul angajamentelor militare și diplomatice în timpul procesului de desfășurare în cursul Ladakhului de Est”. Declarația spunea că trupele indiene au împiedicat activitatea militară chineză pe malul sudic al lacului Pangong Tso și au întreprins măsuri pentru a-și consolida pozițiile și „a contracara intențiile chineze de a schimba unilateral faptele de pe teren”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul de Externe al Chinei a negat orice incursiune pe teritoriul indian. „Trupele de frontieră chineze au respectat întotdeauna cu strictețe Linia de control efectiv și nu au trecut niciodată linia. Trupele de frontieră ale celor două țări au menținut comunicații pe linia de control”, a declarat luni purtătorul de cuvânt Zhao Lijian. Luni mai târziu, un purtător de cuvânt al armatei chineze a susținut că trupele indiene au traversat ALC, încălcând suveranitatea chineză.

„Cerem solemn ca partea indiană să își retragă imediat trupele care au trecut ilegal linia de control, să controleze strict și să rețină trupele din prima linie și să respecte angajamentele sale de a evita escaladarea în continuare a situației”, a declarat Zhang Shuili, purtătorul de cuvânt al Comandamentul Teatrului de Vest al PLA.

Lacul Pangong Tso este o suprafață lungă și subțire de apă situată la aproximativ 200 de kilometri (125 de mile) la sud de Valea Galwan, la o înălțime de 4.350 de metri în Himalaya. Cea mai mare parte a lacului se află în regiunea chineză Tibet, prin care trece Linia de control actual.

Presupusul incident de sâmbătă este cel mai recent dintr-o serie lungă de erupții teritoriale între cele două părți din Himalaya. În 1962, India și China s-au angajat într-un război de frontieră care a lăsat mii de morți. În urma conflictului, cele două părți au înființat Linia de control efectiv lungă de 2.100 mile (3.379 kilometri), deși niciuna dintre părți nu este de acord cu privire la amplasarea exactă a acesteia și ambele îl acuză în mod regulat pe celălalt că a depășit-o sau că au încercat să-și extindă teritoriul.

Derapajele nu sunt neobișnuite de-a lungul graniței îndepărtate, de cele mai multe ori muntoase. Cu toate acestea, incidentul din 15 iunie a fost cel mai evident din ultimele decenii și a dus la o deteriorare a relațiilor dintre Beijing și New Delhi, potrivit CNN.