Administrația președintelui Joe Biden a declarat marți că Statele Unite au peste 3.700 de focoase. Dezvăluirea o face pe fondul tensiunilor tot mai mari pe care le are cu statul chinez.
Biden dezvăluie stocul nuclear: SUA are 3.750 de focoase, iar China mai puțin de 300. În noul său raport , Administrația Națională pentru Securitate Nucleară (NNSA) a declarat că „stocul american de focoase nucleare era format din 3.750 de focoase” începând din septembrie 2020.
Potrivit agenției, acest număr „reprezintă o reducere de aproximativ 88% a stocului de la maximul său (31.255) la sfârșitul anului fiscal 1967 și o reducere de aproximativ 83% față de nivelul său (22.217) când Zidul Berlinului a căzut târziu 1989”.
Raportul arată că SUA au desfiinţat 11.683 de focoase nucleare din anii fiscali 1994 până în 2020, dar există încă aproximativ 2.000 de focoase care așteaptă să fie retrase.
Sub administrația Trump, SUA și-au dezvăluit ultima dată numărul de stocuri de focoase în 2018
La acel moment, administrația a raportat că în 2017 erau 3.822 de focoase. Administrația a mai spus anul trecut că nu va dezvălui cifrele pentru a doua oară, şi totuşi Biden a făcut-o.
Directorul Proiectului de Informații Nucleare de la Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS), Hans Kristensen, a menționat că inversarea aparentă a administrației Biden aplicând politicile lui Trump nu face decât să „ să revină la transparență”.
Anul trecut, Pentagonul a estimat că stocul de focoase nucleare din China. Acesta a adăugat: China ar putea dubla numărul de focoase nucleare în următorii 10 ani. În același timp, FAS a estimat că centrala asiatică avea un stoc de 320 de focoase. Iar o altă estimare FAS arată că stocul de focoase nucleare chineze au ajuns la 290 la sfârșitul anului 2019.
Administrația Biden va încerca să determine Rusia să își reducă armele nucleare
La începutul acestui an, Steven Pifer, Centrul Brookings Institution din Statele Unite și Europa, a spus că se pare că administrația Biden „vede controlul armelor ca pe un instrument care poate avansa securitatea și stabilitatea”.
Pifer a spus că administrația va încerca să determine Rusia să își reducă armele nucleare. Cu toate acestea, Pifer, care este și director al Inițiativei de control al armelor Brookings, a menționat că controlul armelor nucleare nu va avea loc „imediat”.
Între timp, Comisia americană de reglementare nucleară a declarat într-un ordin datat pe 27 septembrie că Casa Albă a suspendat transportul de materiale radioactive și izotop de hidrogen utilizat în reactoare către CGN, cea mai mare companie nucleară de stat din China.
Autoritatea de reglementare a energiei nucleare a declarat că suspendarea este necesară din cauza îngrijorărilor guvernului cu privire la acumularea de bombe atomice în China, scrie ibtimes.