Un portal precum cele din filmele SF, face legătura dintre orașele Vilnius, din Lituania și Lublin din Polonia. Chiar dacă nu pot trece dintr-o parte în alta, cei care se găsesc în fața sa, de o parte sau de alta, îi pot saluta pe ceilalți.
Este vorba despre un proiect tehnologic, la care s-a lucrat vreme de cinci ani și care este menit să încurajeze turismul, după cum relatează site-ul BBC. Astfel, specialiștii din Vilnius au creat acest portal care permite vizualizarea în timp real a imaginilor difuzate în orașul pereche, Lublin, Polonia.
Practic este vorba despre două ecrane de dimensiuni foarte mari, amplasate în ambele orașe și un sistem de camera video care transmit imaginile în direct. Prin acest proiect, cele două comunități sunt interconectate în permanență.
„Acest pod digital este menit să încurajeze oamenii să regândească sensul unității și să ne apropie în aceste vremuri complicate”, au declarat creatorii acestui proiect.
Portalul a costat 130.000 de euro
Potirvit acestora, imaginile sunt transmise în direct, dintr-un oraș în altul, pentru ca oamenii interesați să se poată vedea în timp real. Costurile totale au fost de aproximativ 130.000 de euro, pentru ambele portaluri.
„Transmite în direct dintr-un oraș în altul pentru ca oamenii să se poată întâlni în timp real. A costat în jur de 130.000 de euro, pentru ambele portaluri”, a explicat fondatorul proiectului, Benediktas Gylys, pentru BBC.
Portalul a fost finanțat parțial de către guvernul din Lituania în cadrul unui concurs pentru promovarea turistică a capitalei Vilnius. Acesta a fost conceput precum un portal dintr-un film, tocmai pentru a induce ideea de călătorie dintr-o parte în alta.
Proiectul a fost realizat după cinci ani de muncă și conectează Piața Gării din Vilnius cu Piața Centrală din Lublin.
Locuitorii celor două orașe sunt încântați
De altfel, acest gadget, la fimensiuni foarte mari, este deosebit de apreciat de localnicii din cele două orașe interconectate, după cum susțin chiar ei.
„Chiar arată ca un portal dintr-un film. În aceste vremuri în care este dificil să călătorești te ajută pentru că te poți deplasa virtual și poți interacționa cu alte persoane. Reușește să conecteze oameni din orașe și culturi diferite”, spune Alina Gaskina, locuitoare a orașului Vilnius.
„Am simțit o conexiune reală între cele două state. Oamenii își făceau cu mâna, uneori chiar dansau. Puțin că vedea că în Polonia și Lituania se trăiește la fel, oamenii au aceleași pasiuni”, afirmă și Ewelina Gac, locuitoare din Lublin, după ce a vizitat portalul.