Două nave rusești s-au aprovizionat cu carburant în portul Jeddah, Arabia Saudită. Această țară nu a mai primit nave rusești de zece ani

Sursa: arhiva EVZ

Este știut faptul că monarhia de la Golful Persic a adoptat o poziţie conciliantă faţă de Moscova după invazia Ucrainei şi a îndemânat mereu la o soluționare politică a conflictului ruso-ucrainean. Iar acum două nave rusești au făcut aprovizionarea în portul Jeddah, Arabia Saudită.

Două nave rusești au părăsit portul Jeddah, Arabia Saudită, joi, după ce au făcut prima escală pentru a se aproviziona cu carburant. Această ţară de la Golful Persic nu a mai primit nave ruseşti de zece ani, precizează Ministerul rus al Apărării.

Mai exact, Fregata rusă „Admiral Gorşkov” şi petrolierul „Kama” s-au reaprovizionat cu carburant în portul Jeddah, în Arabia Saudită, după care au părăsit regatul, joi, anunţă oficiali ruşi.

Cele două nave au încărcat hrană și apă potabilă în portul de la Marea Roșie

Monarhia de la Golful Persic a adoptat o poziţie conciliantă faţă de Moscova după invazia Ucrainei şi îndeamnă la o soluţionare politică a conflictului ruso-ucrainean. Arabia Saudită şi Rusia sunt partenere în cadrul alianţei exportatorilor de petrol OPEP+.

Navele ruseşti au acostat miercuri şi au plecat joi, în cadrul unei vizite „prevăzute de mult timp”, a declarat un reprezentant al Ambasadei Rusiei la Riad, care a cerut protecţia anonimatului.

În timpul şederii în portul Jeddah, de la Marea Roşie, fregata şi petrolierul s-au reaprovizionat cu „carburant, apă şi hrană. Un program cultural a fost prevăzut pentru echipaj”, a precizat ministerul rus. Fregata Amiral Gorshkov a făcut prima escală în portul din Arabia Saudită din ultimii zece ani.

Acest grup de nave din cadrul Flotei ruse a Mării Nordului a plecat din Rusia în ianuarie şi a participat la două exerciţii navale internaţionale - la Oceanul Indian şi la Marea Arabiei -, precizează ministerul.

Fregata „Admiral Gorşkov” este echipată cu rachete hipersonice de tip Zircon

Fregata „Admiral Gorşkov” - echipată cu rachete hipersonice de tip Zircon - a participat la antrenamente comune cu China şi Africa de Sud - amplu criticate de opoziţia sud-africană.

OPEP+, condusă de Riad şi Moscova, anunţa în octombrie scăderi ale producţiei, care au înfuriat Statele Unite.

Washingtonul a acuzat atunci Riadul de faptul că ajută Moscova prin susţinerea cursului petrolului brut, însă autorităţile saudite au apărat o poziţie „pur economică”.

Duminică, opt membri ai OPEP+, inclusiv Arabia Saudită, au decis noi reduceri ale producţiei, denunţare drept prea „puţin oportune” de către Casa Albă, scrie france24.com.