Două milioane de lei, confiscați de la membri ai organizației criminale „Șor”
- Victoria Popa
- 2 aprilie 2024, 13:37
Două milioane de lei, confiscați de la membri ai organizației criminale „Șor”. Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și cei de urmărire penală a Inspectoratului Național pentru Investigații (INI), în comun cu procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au ridicat peste 2.000.000 lei de la doi soți, membri ai organizației criminale „Șor”, informează Poliția Republicii Moldova.
Percheziții la oamenii lui Ilan Șor
Potrivit sursei citate, banii au fost ridicați în cadrul a peste zece percheziții în Chișinău, într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid.
Acestea au vizat inclusiv oficiile și domiciliul a doi soți cu vârste de peste 50 de ani, bărbatul fiind responsabil de coordonarea șoferilor, chiar dacă oficial lucra în calitate de administrator al unei croitorii din capitală.
Mai mult, pentru ca să-și deghizeze activitatea, acesta închiria mașinile folosite la transportare de la o companie; iar pe șoferi îi plătea neoficial, cu bani în plic.
Banii au fost confiscați
Astfel, urmare a perchezițiilor, de la cei doi soți a fost ridicat totalul de bani în diferite sume – atât în lei, când și în euro, dolari, lire sterline.
De asemenea, au fost percheziționați și cei cinci șoferi (care cooperează cu autoritățile), de la care au fost ridicate telefoanele, ce urmează să fie supuse cercetărilor.
Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar soția acestuia este cercetată în libertate – ambii în calitate de bănuiți. Urmează ca procurorii PCCOCS să cerceteze probele și să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Mituirea alegătorilor din Republica Moldova, un proiect amplu al regimului Putin
Președintele „Partidului Schimbării”, Ștefan Gligor, spune că regimul Putin din Federația Rusă construiește, încă din anul 2021, un sistem pentru mituirea alegătorilor din Republica Moldova, pentru a influența cursul alegerilor.
„Din 2011 până în 2021, Federația Rusă a dus aici o politică de creare a partidelor clasice și de finanțare prin offshore-uri. După 2021, rușii au schimbat strategia, construind un sistem orizontal de acoperire națională a mituirii alegătorilor. Este un sistem impersonal, care funcționează în bază de bani”, a explicat politicianul.