Două miliarde de persoane nu vor putea fi urmărite de Google-Apple. O fi bine?

Nimeni nu neagă faptul că e necesar ca oamenii să fie monitorizaţi cu ajutorul smartphone-ului pentru a împiedica răspândirea corononaviruslui. Numai că, cei de la Apple şi Google nu s-au gândit şi la cei săraci.

Conform Daily Mail, până la două miliarde de utilizatori de smartphone-uri din întreaga lume nu vor putea folosi aplicația de căutare a celor cu coronavirus dezvoltată în prezent de Apple și Google.

Sute de milioane de smartphone-uri vechi, care sunt încă active, şi nu au software-ul și Bluetooth-ul necesar pentru a opera noua aplicație, care ar putea fi lansată luna viitoare.

Aplicația va anunța proprietarii de smartphone-uri că au luat contact cu cineva care a fost infectat cu virusul, sfătuindu-i să se izoleze.

Aceste date vor fi apoi direcţionate guvernelor și autorităților de sănătate publică din întreaga lume pentru a ajuta la stoparea răspândirii bolii. Dar dispozitivele mai vechi de cinci ani nu au cipuri și software wireless pentru a rula aplicația, ceea ce înseamnă că demografiile cheie ar putea fi pierdute, a spus un expert.

"Limitarea tehnologică care stă la bază este că unele dintre telefoanele folosite încă nu au încă tehnologie Bluetooth sau cel mai recent sistem de operare", a declarat Ben Wood, analist la CCS Insight, la Financial Times.

"În total, aproape două miliarde de oameni nu vor beneficia de această inițiativă la nivel global", a spus Neil Shah, analist la Counterpoint. „Și majoritatea utilizatorilor acestor dispozitive incompatibile aparțin grupului cu venituri mai mici sau grupului de vârstnici, care sunt de fapt mai vulnerabili la virus”.

Noua aplicație, care va fi disponibilă pentru smartphone-urile care rulează Android de la Google și iOS de la Apple, a fost anunțată la începutul acestei luni.

Google și Apple s-au angajat la un efort comun pentru a permite utilizarea tehnologiei Bluetooth: Când două persoane intră în contact, telefonul fiecăruia schimbă semnale Bluetooth prin semnale specifice care sunt utilizate pentru a detecta apropierea dintre dispozitive.

Medicul și expertul în telecomunicații, Eugene Gu, a spus că tehnologia de urmărire a contactelor Google și Apple are „implicații mari” pentru drepturile de confidențialitate și libertate.

Riscurile acestei monitorizări

„Deși poate fi util pentru urmărirea contactelor bolnave în timpul pandemiei coronavirusului, această tehnologie poate fi folosită pentru a persecuta persoane importante”, a spus el.

Supravegherea digitală extinsă pentru combaterea virusului ar trebui să fie limitată, avertizând guvernele să nu folosească criza ca acoperire pentru alte lucruri ascunse.

„O creștere a puterilor de supraveghere digitală de stat, precum obținerea accesului la datele despre locația telefonului mobil, amenință confidențialitatea, libertatea de exprimare și libertatea de asociere”, au declarat grupurile, inclusiv Human Rights Watch (HRW) și Privacy International, într-un comunicat.