Două mari spitale din Capitală funcţionează fără autorizaţie sanitară

Două mari spitale din Capitală funcţionează fără autorizaţie sanitară Pedeapsă cu suspendare pentru directorul Spitalului Colentina. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Două spitale importante din București funcționează fără autorizație sanitară. Chiar dacă ambele instituții au depus documentația necesară în timp util, Direcția de Sănătate Publică nu a emis autorizațiile sanitare de funcționare înainte de expirarea celor vechi.

Două mari spitale din Capitală funcţionează fără autorizaţie sanitară

Mai exact, Spitalul Clinic „Victor Babeş” și Spitalul Clinic „Theodor Burghele” operează fără autorizație sanitară. Chiar dacă ambele instituții au depus documentația necesară în timp util, Direcția de Sănătate Publică nu a emis autorizațiile sanitare de funcționare înainte de expirarea celor vechi, a declarat Oana Sivache, directoarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Cele două spitale nu sunt singurele care s-au confruntat cu această situație. Pentru o anumită perioadă, fie mai lungă, fie mai scurtă, majoritatea unităților medicale din subordinea Primăriei Capitalei și-au desfășurat activitatea fără autorizațiile de funcționare:

„De fiecare dată, aproape la fiecare spital, nu la toate, există nişte întreruperi între cele două autorizaţii, cea expirată şi cea eliberată ulterior, de zece zile, de o lună-două”, spune Oana Sivache, Director General ASSMB.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt caz similar este cel al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, care a primit autorizația pe 25 martie, deși cea veche expirase la începutul lunii.

„Astăzi, de exemplu, Obregia a primit autorizaţie de funcţionare. Îi expirase pe data de 3, dacă nu mă înşel şi a primit cu data de 15. Oricum, ar fi o întrerupere de câteva zile şi acolo”, a mai spus Oana Sivache pentru publicația Buletin de București.

Spitalul Clinic Theodor Burghele

Sursă foto: Facebook

Reprezentanții DSP întârzie cu inspecțiile sanitare

Potrivit directoarei ASSMB, deși „spitalele din cadrul ASSMB-ului au depus solicitările pentru autorizație în timp util”, reprezentanții DSP nu au efectuat inspecțiile sanitare înainte de expirarea autorizațiilor. Echipa Buletin de București a încercat să ia legătura și cu Cristina Pelin, directorul actual al DSP București.

„DSP-ul nu motivează, înţeleg că nu au personal suficient să evalueze spitalele, să facă acele vizite”, a declarat Oana Sivache, pentru sursa citată anterior.

Conform legislației în vigoare, "termenul de soluționare a cererii de autorizare este de 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia sau de la data completării documentației". Autorizația de funcționare reprezintă un act tehnic și juridic, eliberat de autoritățile locale de sănătate publică, în acest caz de DSP București, în urma "procesului de analiză și investigație sanitară". Autoritățile locale trebuie să se asigure că sunt îndeplinite condițiile de funcționare a spitalului, de la respectarea condițiilor igienico-sanitare la asigurarea dotărilor minime necesare pentru buna desfășurare a activității.

Un alt mare spital din București funcționează fără autorizație sanitară

Aceeași publicație a contactat-o pe Oana Sivache, reprezentanta ASSMB, având în vedere declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, conform cărora Spitalul Colentina a funcționat fără autorizație sanitară începând cu începutul anului. Cu toate acestea, nu a fost menționat niciunul dintre cele două spitale care nu dețin autorizație în prezent.

„Am avut foarte multe probleme cu aceste spitale din subordinea Primăriei. Spitalul Colentina a funcţionat aproape două luni de zile”, Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății aruncă vina asupra conducerii spitalului, susținând că managerul nu era conștient de expirarea autorizației sanitare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în care a fost întrebat despre posibilitatea reorganizării spitalelor din subordinea PMB, o soluție propusă de către Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei.

„Este regretabil că un manager al unui spital aflat în subordinea Primăriei nu ştia că spitalul nu are autorizaţie sanitară care a expirat la sfârşitul anului trecut”, a mai spus Alexandru Rafila.