Un cutremur de intensitate crescută a fost înregistrat în Croația. A depășit 5 grade pe scara Richter

Cutremur . Sursa foto: Albund | Dreamstime.com

Un cutremur de proporții s-a produs, joi, în Croația, iar potrivit primelor date a avut o intensitate de 5,3 grade pe scara Richter. Seismul s-a simțit în mai multe regiuni din țară, inclusiv în zone din Slovenia și Bosnia și Herțegovina.

Update:

Cutremurul cu magnitudinea de 5,3 grade s-a resimțit în Crikvenica, Novi Vinodolski, pe Cres, la Rijeka, dar și la Karlovac și Zagreb. Potrivit EMSC, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, un cutremur puternic a lovit insula Krk la ora 10.47. Deși magnitudinea inițială a fost de 5,5 pe scara Richter, acum a fost redusă la 5,2. Potrivit Serviciului Seismologic Croat, cutremurul a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter.

Știre inițială:

Două seisme de magnitudine medie au fost înregistrate, joi dimineaţă, în sud-estul Bulgariei, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Geofizică, Geodezie şi Geografie din Academia Bulgară de Ştiinţe.

Două cutremure au fost înregistrate în Bulgaria

Cele două seisme au avut o magnitudine de 3, respectiv 3,2 grade pe scara Richter și o adâncime de nouă kilometri. Ambele s-au produs la graniţa dintre regiunile Iambol şi Haskovo. Nu au fost înregistate victime sau pagube materiale în urma celor două cutremure.

Cutremurul de marți din Oltenia, cu o magnitudine de 5,7 grade s-a resimțit de asemenea și în Bulgaria și Serbia.

Centrul Seismologic European al Mediteranei a declarat că seismul a avut o adâncime de 40 km, iar epicentrul său a fost la 71 km nord-nord-est de Drobeta-Turnu Severin și 11 km nord-vest de Târgu Jiu. Mai multe clădiri din capitala Sofia au simțit vibrația cutremurului de marți, 14 februarie.

Cutremurul din Gorj a avut 160 de replici, a anunțat Constantin Ionescu, directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Specialiștii INFP au spus că Oltenia nu devine o nouă zona Vrancea. Ei au recunoscut că datele existente nu indicau posibilitatea producerii unui cutremur cu magnitudinea peste 5,5. Specialiștii analizează cea mare activitate seismică din regiune din ultimele 200 de ani și au anunțat că harta cutremurelor va fi actualizată în zonă în funcție de rezultatele cercetătorilor, potrivit știripesurse.ro.

Cinci cutremure s-au înregistrat în Gorj, în doar trei ore

În dimineața zilei de joi, cinci cutremure s-au produs în zona Olteniei, Gorj, în doar trei ore. Primul cutremur al zilei s-a produs la ora 1,20, având o magnitudine de 2,3 grade și s-a produs la o adâncime de 6,3 kilometri. La nouă minute mai târziu, un al doilea cutremur s-a produs tot în zona Gorjului, cu o magnitudine de 2,1 și o adâncime de 3 kilometri. Următorul seism s-a produs la ora 2.14, având o magnitudine de 2,6 și o adâncime de 3,1 kilometri.

După mai puţin de o oră, la 3.07, a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2. A fost cel mai mare cutremur al dimineții, producându-se la o adâncime de 10,8 kilometri.