Două analize esenţiale vor fi gratuite pentru români. Care sunt bolile evaluate gratuit la medicul de familie

Sursa foto: dreamstime.com

Ministerul Sănătății a anunțat, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), decontarea a două analize în viitorul contract-cadru, care permit diagnosticarea în stadii incipiente ale bolilor.

De Ziua Mondială a Rinichiului, Ministerul Sănătăţii anunţă că, din luna iulie, două analize esenţiale pentru a identifica în stadii incipiente boala cronică de rinichi vor deveni gratuite pentru asiguraţi.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății anunță lansarea campaniei naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi: „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

Alexandru Rafila: Prevalenţa estimată a bolii cronice de rinichi este de până la 10% în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că prevalenţa estimată în România a bolii cronice de rinichi este de până la 10%. Potrivit ministrului, doar la una din zece persoane care suferă de această afecţiune boala este descoperită în stadii incipiente.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie. O boală cronică de rinichi depistată în stadiul incipient beneficiază de un tratament care îmbunătăţeşte mult viaţa pacienţilor şi evităm două consecinţe, două soluţii mai greu de implementat.

În primul rând se reduce foarte mult nevoia de dializă şi cea de transplant. (…) Se estimează că, la nivel mondial, circa 700 de milioane de persoane au o boală cronică de rinichi. În România, prevalenţa estimată este de până la 10%. (…) Doar una dintre zece persoane care au această afecţiune sunt descoperite în stadii incipiente. Politica de prevenţie pe care vrem să o dezvoltăm trebuie să implice şi acest tip de patologie”, a declarat ministul Sănătăţii.

Boala cronică de rinichi este a zecea cauză de deces la nivel mondial

Boala cronică de rinichi este a zecea cauză de deces la nivel mondial. Metodele de control pentru pacienții cu BCR sunt: screening, diagnostic în stadii incipiente, monitorizare regulată și tratament farmacologic, terapie de supleere a funcției renale în stadii avansate.

„Boala cronică de rinichi este o afecţiune progresivă. Ea evoluează şi cu cât evoluează riscul de mortalitate creşte, iar intervenţiile precoce care pot face parte dintr-un astfel de program de depistare şi prevenţie sunt răspunsul adecvat la această problemă de sănătate publică.

Este vorba despre accesul gratuit la rata de filtrare estimată şi a raportului albumină-creatinină urinară care se pot face foarte simplu în cazul unei investigaţii de rutină şi care permit indentificarea şi, ulterior, stadializarea prin investigaţii mai aprofundate la pacienţii care se dovedesc să aibă această patologie.

Care ar putea să fie marile avantaje ale unui astfel de program? În primul rând reducerea progresiei bolii cronice de rinichi către dializă – un serviciu care este destul de greu de suportat. Ştiţi bine că se face de trei ori pe săptămână pentru fiecare persoană care trebuie să se deplaseze. Este şi foarte costisitor. Sau transplant”, a mai subliniat ministrul Rafila.

Boala de rinichi este un ucigaș tăcut

„Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Un diagnostic precoce permite implementarea unor măsuri terapeutice eficiente care scad progresia bolii spre stadiile mai avansate, complicațiile asociate și necesarul de dializă”, a declarat președintele Societății Române de Nefrologie, prof. univ. Ina Kacso.

În România sunt înregistraţi peste 37.000 de pacienţi cu boala cronică de rinichi spitalizaţi anual, iar dintre aceştia aproximativ 25% sunt în stadiul avansat. Vârsta medie a pacienţilor cu boala cronică de rinichi spitalizaţi este de 67 de ani, peste 55% dintre cei afectaţi având vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani, informează doctorulzilei.ro.