Dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Voiculescu a tergiversat procesul până la vacanța judecătorească

Dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Voiculescu a tergiversat procesul până la vacanța judecătorească

Doi magistrați tineri vor relua astăzi, de la zero, apelul lui Dan Voiculescu față de condamnarea la cinci ani de pușcărie. Procurorii DNA insistă: vor ca acesta să facă 12 ani de închisoare. Procesul începe odată cu vacanța judecătorească.

Preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, va da ochii astăzi cu noii judecători care vor soluționa dosarul fraudării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). El este citat în calitate de „apelant/inculpat”, după ce instanţa inferioară, Tribunalul Bucureşti, l-a condamnat, pe 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare.

Noul complet este format din doi judecători tineri, recunoscuți pentru fermitatea lor: Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. Aceştia au luat locul judecătorilor Stan Mustaţă, judecat pentru fapte de corupţie, şi Florică Duţă, care a cerut brusc pensionarea, imediat după ce colegul său a fost arestat. Mustață este în arest din 29 aprilie, iar Duță este pensionat din 23 iunie.

Dosarul ICA a ajuns pe masa lui Mustaţă şi Duţă în ianuarie 2014 şi a fost amânat de mai multe ori din motive halucinante. Tergiversarea procesului a venit atât din partea avocaților, dar chiar și a lui Duță, care a preluat puncte de vedere ale apărătorilor. În dosarul lui Mustaţă, magistratul a fost înregistrat când discuta cu un complice din cazul ICA: „Tu nu poți să-i faci la dosarul ăla vânt, să nu-l mai ai?”, iar răspunsul a venit prompt: „Păi, asta-i fac! ”. Magistratul nu excludea chiar şi să dea o soluţie în favoarea lui Voiculescu dacă primea „oferta” corectă: „Şi, bă, în caz de ceva…”, „Că e loc”.

Începe concediul

Tot astăzi începe oficial şi vacanţa judecătorească, care are loc în perioada 1 iulie - 31 august a fiecărui an calendaristic, perioadă în care se efectuează concediile de odihnă ale angajaţilor din instanţe. În această perioadă, teoretic se judecă doar dosarele care trebuie soluționate urgent: propuneri de arestare preventivă, cereri de eliberare condiţionată, măsuri asiguratorii, procedura insolvenţei, litigii de muncă, plasamente de urgenţă ale unor minori, adopţii etc.

Magistratul este cel care stabilește termenele de judecată viitoare, în funcție de programarea pe complete și după ce discută cu avocații părților. Voiculescu şi alți 12 inculpați au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Voiculescu, iar prejudicul ar fi de 60 de milioane de euro. Politicianul şi-a dat demisia de trei ori din Senat, pentru ca acest dosar să nu ajungă la Curtea Supremă. „Încă o dată, Tribunalul nu e Justiție? De ce, Justiție se face numai la ÎCCJ? Adică Tribunalul nu e Justiție, nu are judecători? De ce se pune problema să fug de Justiție?” declara, în ianuarie 2013, Voiculescu.

Cine sunt magistrații

Noii membri ai completului, care vor judeca acest dosar, au promovat de curând de la Tribunalul București la Curtea de Apel. Camelia Bogdan a judecat, printre altele, dosarul de favorizare a lui Nicolae Popa, în care a fost condamnat Sorin Ovidiu Vîntu. Ea a încercat, în 2011, să judece cu celeritate acest dosar, dădea termene de câte o săptămână, și a demonstrat că doctorul de inimă a lui SOV de la Viena era, de fapt, ginecolog. Totul s-a întâmplat într-un moment cheie al procesului, în care SOV a cerut o amânare mai lungă. Potrivit CV-ului, Bogdan are o bogată expertiză în infracțiunile economice, în special în cele legate de spălarea banilor. Mihai-Alexandru Mihalcea a ajuns cunoscut în mass-media după ce a respins o cerere de eliberare a lui SOV, pe motiv că acesta „nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducării sale și nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit”.

„Arendaș” cu pile

Jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit ieri, pe blogul său, că societatea Agro Seed Muntenia SRL, fosta SC Agro Grivco SRL, controlată de Dan Voiculescu, a arendat, în 2013, 2.600 de hectare în județul Giurgiu. Este vorba de un teren pe care mogulul îl luase în arendă, prin societatea Grivco SA, încă din 2001. În 2011, Corpul de Control a găsit mai multe nereguli în semnarea acestuia, iar ministerul Agriculturii a cerut anularea acestuia. Două instanțe s-au pronunțat în acest sens. În 2013, apare Agro Seed Muntenia și semnează contractul de arendă. Totul se petrece în mandatul actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, președinte PC, care are o datorie de 295.000 de euro către Voiculescu.