Dosarul "Partida Romilor". Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, contraatacă: "NU putem vorbi despre prejudiciu"

Dosarul "Partida Romilor". Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, contraatacă: "NU putem vorbi despre prejudiciu"

Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconnu, a postat, duminică, o parte din rechizitoriul DNA şi declaraţia dată în faţa procurorilor în dosarul în care a fost trimis în judecată în dosarul „Partida Romilor”, alături de Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

Gelu Diaconu a fost acuzat de procurorii DNA că a emis două circulare, pe vremea în care era la şefia ANAF, prin care s-a dispus „fie neîncasarea prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă anului 2012”.

"Voi demonta enunţurile, afirmaţiile, rapoartele de constatare ale specialistului DNA etc, unele de-a dreptul caraghioase. Că întregul lor eşafodaj de acuzaţii/afirmaţii/constatări/deducţii nu are corespondent în realitate, mai treacă-meargă, dar pentru faptul că răstălmăcesc texte legale, acte aflate la dosar, pun patimă în redactarea rechizitoriului, trec sub tăcere fapte/înscrisuri extrem de relevante pentru cauză, sunt într-o vadită confuzie din punct de vedere al proceselor de administrare fiscală,etc., toate acestea trebuie să le fac cunoscute dvs. Aceste aspecte sunt despre persoana mea şi eu vreau să fie publice! Şi ştiti de ce? Pentru că îmi doresc enorm ca în aceasta ţară să nu i se mai întample nimănui ceva asemănător celor ce mi s-au întâmplat mie de la momentul citarii la DNA, din 09 februarie 2016!!!”, scrie pe blog Gelu Diaconu.

Gelu Diaconu a publicat partea din rechizitoriu în care procurorii îi aduc acuzaţii şi declaraţia pe care a dat-o la DNA în data de 21 iunie, cu o lună înainte să fie trimis în judecată. „Circularele au fost emise în baza unei proceduri de sistem iniţiate şi avizatze de direcţiile de specialitate din cadrul ANAF şi vizau suspendarea emiterii titlurilor de creanţă şi a punerii în executare a celor deja emise pentru obligaţii de plată privind CASS (n.r. – contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate ) şi nu pentru anularea obligaţiei de plată pentru un număr de 4.500.000 de contribuabili, printre care se aflau şi toţi contribuabilii plătitori de CASS la casele de sănătate sectoriale. Nefiind în situaţia anulării unei obligaţii de plată, nu ne aflăm în situaţia unui prejudiciu. (...) Nu putem vorbi despre un prejudiciu atâta timp cât obligaţia de plată a fost numai suspendată, ulterior, la circa două luni, fiind amnistiată prin actele normative adoptate. În situaţia în care acuzaţia ar avea logică, prejudiciul ar şi trebuit reţinut nu numai în ceea ce priveşte cetăţenii romi, aşa cum sunt acuzat, ci s-ar extinde la cei 4,5 milioane de contribuabili”, a declarat Gelu Diaconu în faţa procurorilor.

Pe 20 iulie, deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, alături de alte persoane, în dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate integrării sociale a romilor. Nicolae Păun, care a stat aproape două luni în arest preventiv, este acuzat, printre altele, de deturnare de fonduri, spălare de bani, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani, iar Gelu Diaconu, fost preşedinte ANAF, şi Mihai Vătăşoiu, la data faptelor vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, vor fi judecaţi pentru abuz in serviciu.

Reamintim că, pe 10 februarie, Diaconu a fost pus sub urmărire penală, de către procurorii DNA, pentru  ”favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul”. Concret, Fostul şef al ANAF este acuzat că ar fi emis două circulare prin care persoanele implicate în proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor, coordonată de Nicolae Păun, au fost scutite de la plata contribuţiilor la asigurări de sănătate. Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene prin fraudarea proiectelor se ridică, potrivit procurorilor DNA, la mai bine de 30 de milioane de lei.

La vremea respectivă, fostul șef al Fiscului declara: „Nu am avut nici cea mai mică legătură cu grupul infracţional. Cine este acest Păun? Sigur, de domnul Voicu am auzit la televizor, e muzician”.

După ce a fost trimis în judecată doar pentru abuz în serviciu, Gelu Diaconu a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că „pe drumul de la procurorul Doru Țuluș la Înalta Curte de Justiție și Casație, din dosar a "dispărut" acuzația de favorizare a făptuitorului (dispariție care are și ea schepsisul ei!)”.

„Am rămas doar cu acuzația de abuz în serviciu pentru emiterea celor două circulare perfect legale și absolut necesare atât statului român cât și contribuabililor. Așadar, după ce au scăpat de mine și am fost tăvălit de toți deontologii și de o parte a opiniei publice...ce să vezi?!...nu mai sunt acuzat că am favorizat niciun infractor!  Despre modul în care mi-a fost fabricat acest dosar, începând cu săptămâna viitoare veți afla, în serial, toate detaliile. Pe blog, Facebook și din aparițiile mele în mass-media”, a scris pe Facebook Gelu Diaconu.