Dosarul nuclear al Iranului, pe mâna unui diplomat român

Dosarul nuclear al Iranului, pe mâna unui diplomat român

Cornel Feruță, directorul general interimar al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a sosit ieri la Teheran pentru întâlniri la cel mai înal nivel cu responsabili iranieni

O vizită care intervine la o zi după ce Iranul a anunțat că a pus în funcțiune centrifuge avansate care ar urma să crească stocurile sale de uraniu îmbogățit, o a treia etapă a reducerii angajamentelor luate de republica islamică în domeniul nuclear și care au fost asumate în 2015, în cadrul tratatului internațional de la Viena.

Diplomatul român are întâlniri cu președintele Organizației iraniene pentru energie atomică, (OIEA), Ali Akbar Salehi, ministrul afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif şi contraamiralul Ali Shamkhani, secretarul Consiliului suprem pentru securitate naţională, potrivit AFP.

„Vizita are loc în cadrul interacţiunilor în curs între AIEA şi Iran”, a precizat AIEA într-un comunicat dat publicităţii înainte de plecarea lui Cornel Feruţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vizita cuprinde „verificări și urmărirea situației din Iran în cadrul JCPOA” - numele dat acordului nuclear iranian care a permis ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva Iranului în schimbul unei limitări a programului nuclear al Teheranului.

300 kg de uraniu îmbogățit

În ciuda unei a treia etape de reduceri a angajamentelor, Iran a subliniat că va autoriza în continuare accesul inspectorilor AIEA însărcinați să supravegheze programul său nuclear.

AIEA a declarat că este „la curent” cu anunţul iranian şi că inspectorii săi din teren vor evalua pe viitor situaţia. Din mai, Teheran s-a angajat în trei faze de reducere a angajamentelor sale din acordul nuclear semnat în 2015, din care SUA s-au retras în 2018, restabilind sancțiuni dure împotriva Iranului.

În iulie, Teherean și-a crescut stocul de uraniu îmbogățit dincolo de limita de 300 kg impuse de acord, anunțând ulterior că a depășit și rata de îmbogățire a uraniului prevăzută de acord, adică 3,67%. Vizita lui Feruță survine înaintea unei reuniuni trimestriale a Consiliului guvernatorilor AIEA, la Viena.

Atunci vor fi discutate verificările şi monitorizarea situaţiei din Iran. Feruță a precizat că „aceste interacțiuni necesită o cooperare totală și rapidă din partea Iranului”.