Dosarul morții lui Vladimir Ilici Lenin: a fost un geniu sau un tiran afectat de sifilis?

Dosarul morții lui Vladimir Ilici Lenin: a fost un geniu sau un tiran afectat de sifilis? Sursa foto: Wikipedia

Dosarul morții lui Vladimir Ilici Lenin: a fost un geniu sau un tiran afectat de sifilis? Care au fost etapele degradării sănătății lui Lenin și cum a profitat Stalin?

Dosarul morții lui Vladimir Ilici Lenin: a fost un geniu sau un tiran afectat de sifilis? Care au fost etapele degradării sănătății lui Lenin și cum a profitat Stalin?

Vladimir Ilici Lenin, născut la 22 aprilie 1870, la Simbirsk, Imperiul Rus. A avut o origine care ilustra peisajul pestriț etnic al poporului rus. Dinspre tată, avea rădăcini kalmîce din stepele pre-caucaziene, iar dinspre mamă, avea origini luterane (bunica maternă) și chiar evreiești (bunicul patern).

Unele legende urbane, născute în contextul în care se încerca denigrarea lui, au menționat că Lenin ar fi contactat sifilisul, o boală degenerativă a sângelui, transmisibilă sexual mai ales, la 1895 și că toată viața ar fi trăit cu această boală. Deși a fost căsătorit cu Nadejda Krupskaia, Lenin ar fi avut o relație cu Inessa Armand, care a murit din păcate, în 1920, făcându-l să sufere, după cum se mai spune și că Nadejda Krupskaia l-ar fi surprins în ipostaze indecente cu  Grigori Zinoviev, care i-ar fi fost amant și cu care ar fi locuit o vreme într-o colibă pe malul unei ape. Legătura dintre ei ar fi fost însă descoperită de Nadejda Kruspkaia în timpul exilului european, deci înainte de 1917.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atentatul din 1918 și primul atac cerebral din 1922

La 30 august 1918, când Lenin vizitase Uzina Michelson din Moscova, în jurul orei 19.30, a fost împușcat. Nu se știe nici azi cine a tras, dar atentatul i-a fost atribuit Faniei Kaplan. Aceasta ar fi fost arestată, găsindu-se la ea un pistol despre care martorii susțin că ar fi văzut că ea l-ar fi scos și ar fi tras înspre Lenin. Oficial, a fost executată sumar la Moscova la începutul lui septembrie, neoficial, s-a spus că ar fi fost internată pe viață în Lagărul Kolîma și că pe la începutul anilor 30, ar mai fi fost  în viață.

Lenin a avut sechele după atentat, fiind destul de grav rănit. Totuși, a încercat să muncească, să gândească Noua Politică Economică Leninistă NEP, să gestioneze situația din războiul civil aflat în desfășurare. În luna mai 1922, a suferit un atac vascular cerelbral, care i-a adus o semiparalizie pe partea dreaptă. Deja, devenit secretar general al Partidului Conunist, Iosif Vissarionovici Djugasvili, viitorul Stalin a început să cenzureze informațiile care ajungeau la Lenin, începând să destructureze grupul Zinoviev-Kamenev-Buharin-Troțki, toți aceștia fiind apropiați de Lenin.

Atacuri vasculare în cascadă în decembrie 1922 și martie 1923

Lenin ar fi început să își dicteze testamentul politic și acolo scria clar că Stalin era periculos pentru viitorul statului sovietic, fondat ca URSS, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste la 30 decembrie 1922. În aceeași lună, Lenin a suferit un al doilea atac vascular-cerebral, care l-a determinat să se retragă din viața publică. În luna martie a anului 1923 (în contextul în care războiul civil s-a încheiat, în toamna anului 1922), Lenin a suferit cel mai grav atac vascular cerebral, care l-a paralizat complet, Nu mai putea nici să vorbească.

A fost Vladimir Ilici Lenin otrăvit de Stalin?

În memoriile sale, „Viața mea”, Troțki, pe care Stalin nu îl putuse elimina prin procese ca pe ceilalți, dar l-a exilat prin Asia Centrală, Europa, America, până la asasinarea din Mexic în august 1940, dă de înțeles că Lenin i-ar fi cerut lui Stalin să îi facă rost de cianură de potasiu, nedorind să moară degradat ca urmare a avansării afecțiunilor cerebrale.  Cererea s-ar fi produs în mai 1922, după primul atac cerebral. Se pare că Stalin nu s-ar fi lăsat rugat prea mult, dată fiind ideea că Lenin, revenindu-și oarecum până la atacul din decembrie 1922, spusese clar că Stalin trebuia îndepărtat. Atacul din martie 1923 l-a paralizat complet pe Lenin, ieșit deja din viața publică.

Moartea lui Lenin a survenit pe 21 ianuarie 1924. Deși Lenin a dorit să se odihnească înmormântat într-un mormânt, Stalin s-a gândit că era bine să își orneze regimul personal cu memoria lui Lenin. Sankt Petersburg a devenit Leningrad, cel mai mare ordin militar sovietic era Lenin, cel mai mare premiu de stat era numit Lenin.

Lenin a fost îmbălsămat, pus în Mausoleul din Piața Roșie, devenind obiectul unui cult. S-au făcut studii pe creierul său, oficial, pentru a se demonstra genialitatea generată de morfologia creierului, dar rezultatele s-au dovedit neconcludente. S-a spus că neuronii piramidali din stratul al treilea al cortexului său cerebral ar fi fost mai mari decât media, însă alte cercetări ulterioare au infirmat legătura directă dintre morfologie și modul de funcționare a creierului.