Soluția în dosarul morții lui Gheorghe Ursu, pe 2 octombrie. Parchetul cere condamnări grele pentru securiști. Hodiș și Pîrvulescu spun că sunt nevinovați
- Ionut Muresan
- 18 septembrie 2019, 11:41
Curtea de Apel București dezbate, miercuri, ultimul termen pe fond în procesul în care foștii ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu (maior la data faptlor) și Vasile Hodiș (locotenent, foto - n.r.) sunt acuzați de infracțiuni contra umanității în legătură cu moartea în închisoare a disidentului anticommunist Gheorghe Ursu.
UPDATE 16:00 - Vasile Hodiș și Marian Pîrvulescu vor afla decizia pe fond a Curții de Apel București pe data de 2 octombrie. Decizia Curții de Apel nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte.
Avocații celor doi ofițeri de Securitate au pledat, miercuri, pentru achitarea clienților lor.
În ultimul cuvânt, Vasile Hodiș și Marian Pîrvulescu au susținut că sunt nevinovați:
- „Eu am îndeplinit comenzile primite. Nu făceam niciun act pe lângă comenzile primite. Toate activitățile față de Gheorghe Ursu s-au făcut cu el în stare de libertate. Nu puteam să fac altceva decât ceea ce îmi spunea șeful, procurorul sau ofițerii superiori. Am participat doar la percheziția de la domiciliu și eu am predate valuta la Banca Națională. Actele acestea le-am făcut din dispoziția procurorului militar. Eu am participat la luarea celor cinci declarații. Se refereau la fapte de drept comun. Eram doar un învățăcel atunci. Am și fost pedepsit pentru că nu am găsit manifestul la percheziții (n.r. - jurnalul lui Ursu)”, a spus Vasile Hodiș în ultimul cuvânt.
- Marian Pîrvulescu a declarat: „Am avut un AVC și un preinfarct și nu am putut să fac un punct de vedere legat de încadrarea juridică. De ce nu s-a trimis cauza asta în judecată acum mai mult timp, de vreme ce rânduri de procurori au făcut referire la aceste acuzații? Martorii respectivi, ofițerii de la arest, au fost toți cercetați pe rând. Până acum nu s-a știut nimic? La început, nu știau nimic, iar acum știu totul. Arăt încă o data că nu am făcut niciun fel de presiuni asupra lui Gheorghe Ursu”.
UPDATE - Procurorul a cerut condamnarea celor doi la cate 25 de ani inchisoare. Voia condamnare pe viață, dar a spus că, întrucât au peste 60 de ani, legea prevede comutarea pedepsei.
„Considerăm că situația de fapt reținută prin actul de sesizare se confirmă. Având în vedere gravitatea faptelor (...) considerăm că în ceea ce îi privește pe cei doi inculpați - Vasile Hodiș și Marian Pîrvulescu - se impune condamnarea cu executare. Aplicați art 5, legea penală mai favorabilă indicată în notele scrise și solicităm condamnarea potrivit art. 353 . Pedepsa detențiunii pe viață se înlocuiește cu cea de 25 de ani la persoanele de peste 60 de ani”, a spus procurorul.
„Solicităm aplicarea pedepsei de 25 de ani pentru că au fost periclitate valorile fundamentale. Nimeni nu poate fi pedepsit pentru gândurile lui”, a adăugat reprezentantul Parchetului.
La termenul de miercuri, avocații celor doi au recuzat-o pe judecătoarea Mihaela Nițu. Un alt complet de la Curtea de Apel București a analizat cererea și a respins-o. Judectoarea Nițu a revenit la prezidiu, a declarat încheiată cercetarea judecătorească și a acordat părților cuvântul pe fond.
La momentul transmiterii acestei știri, procurorul de ședință face rezumatul rechizitoriului, apoi va arăta ce decizie solicită de la judecător în cazul inculpaților.
Vasile Hodiș, care era locotenent major Securității în 1985 atunci când Gheorghe Ursu a fost ucis în timpul anchetei, s-a declarat nevinovat și a susținut că nu are nicio legătură cu faptele pentru care a fost trimis în judecată.
„ Am participat numai la percheziția de la domiciliul lui Ursu Gheorghe. Precizez că aceasta a fost prima percheziție reală la care am participat, mai participasem doar la simulări (n.r. – în școala militară). La percheziție s-au găsit mai multe materiale considerate interzise de legea în vigoare la acea data: „Ma vie” (fr. – Viața mea) de Troțki și „Arhipelagul Gulag” de Soljenițîn, precum și publicații în limba română editate de postul Europa Liberă sau de Grupul de la Paris”, a relatat fostul ofițer al Securității.
Tot atunci spune Hodiș că a văzut pentru prima dată cum arăta o drahmă, moneda grecească înainte ca Republica Elenă să treacă la euro. „Cu aceeași ocazie s-a găsit și valută: mărci germane, lire italiene, shekeli isralelieni și valuta...îmi scapă...drahme! Atunci am văzut și eu cum arată (drahmele). Nu era o sumă mare. S-au mai ridicat 40-50 de caiete ale domnului Ursu, cu însemnări personale. Din câte îmi amintesc, caietele-jurnal au fost repartizate lucrătorilor Serviciul II. Mi-au fost și mie rapartizate două caiete, privind vizita în Grecia. Ni s-a atras atenția cu ocazia instruirii să consemnăm dacă sunt însemnări care vizau ofense aduse orânduirii socialiste. (Ursu – n.r.) A prezentat foarte frumos vizita în Grecia. Ursu Gheorghe a scris si o carte, Europa Mea, unde spunea ca Romania va fi in Urniunea Europeana.”, a mai spus Vasile Hodiș.
În primăvară, Parchetul a depus o cerere prin care a atrătat că, din punctul de vedere al legii mai favorabile, în cazul celor doi – Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu – s-ar aplica mai degrabă încadrarea de „supunere la tratamente neomenoase a unei persoane căzute sub puterea adversarului”. Asta i-a determinat pe avocații celor doi să solicite un termen pentru pregătirea apărării, considerând că noua încadrare ar echivala cu „un nou rechizoitoriu”. Și avocații au cerut schimbarea de încadrare în cazul inculpaților, însă instanța a respins atât cererea parchetului, cât și pe cea a inculpaților.