Dosarul Mineriadei este repus pe tapet. Ministrul Justiției, atenționat să-l rezolve mai repede

Dosarul Mineriadei este repus pe tapet. Ministrul Justiției, atenționat să-l rezolve mai repede

Deputatul liberal Alexandru Muraru îl somează pe ministrul Justiției, Stelian Ion, să accelereze procedurile juridice pentru soluționarea dosarului Mineriadei din 1990.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, este somat să accelereze procedurile cu privire la dosarul Mineriadei din 1990, care face referire la violențele din perioada 13-15 iunie. Deputatul liberal Alexandru Muraru a adresat reprezentantului Justiției o interpelare prin care i-a solicitat demnitarului să soluționeze mai repede cauza.

”Prin răspunsul la interpelare, procurorul general m-a asigurat de continuitatea în soluționarea cauzei cu urgentarea întregii proceduri, ținând cont de standardele rezultate din hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate cu privire la această cauză”, a declarat liberalul Alexandru Muraru.

Stelian Ion anunță începerea urmăririi penale

După ce a fost trimis în judecată în anul 2017, dosarul a stat în sertarul Camerei preliminare de la Curtea Supremă pentru o perioadă de mai bine de doi ani de zile. În luna mai a anului 2019, magistrații de la ÎCCJ au transmis că ancheta nu este completă, prin urmare dosarul trebuie retrimis procurorilor militari din cadrul Parchetului General.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorii au constatat nulitatea rechizitorului dosarului în cauză și au transmis că acesta nu este complet.

Dosarul de urmărire penală a fost direcționat către Secției Parchetelor Militare pe data de 4 iunie și, potrivit Ministerului Justiției, urmează dispunerea urmăririi penale cu privire la faptele din dosar.

Cum a închis Kovesi dosarul Mineriadei

Amintim că generalul Dan Voinea a detaliat în emisiunea "Evenimentul istoric", care poate fi urmărită pe canalul de Youtube Evz Capital, cum au fost repornite, din ordin politic, dosarele violențelor din 13-15 iunie, după ce fuseseră blocate la cererea lui Iliescu.

„Ați făcut niște inculpări impresionante”, a observat moderatorul emisiunii referindu-se la rechizitoriul din dosarul Revoluției. Dan Voinea a povestit cum i-a fost luat dosarul Mineriadei, în anul 2007.

„Iliescu m-a reclamat la doamna Kovesi”

După ce am avut jurnalul acțiunilor de luptă, l-am chemat pe domnul Iliescu cu 3 avocați. Aveam mijlocul de probă. A avut un fel de regret că nu a știut acest mijloc de probă și m-a reclamat la doamna Kovesi. A dispus (n.r. – Kovesi) o cercetare a mea, a făcut un demers la Curtea Constituțională. Judecătorii de acolo au dat imediat o decizie că procurorii militarii nu mai au voie să cerceteze dosare civile. Așa mi-au luat dosarul. CSM a mai demarat o cercetare a mea. A fost o răutate”.

Chestionat de moderatorul Alecu Racoviceanu dacă crede că deține un adevăr despre Mineriadă, fostul procuror a precizat: „Victimele sunt ale lor (n.r. – Iliescu și armata)„. Gen. Voinea a observat că autoritățile nu își asumă responsabilitatea pentru finalizarea dosarului Mineriadei. Acesta a precizat că a cerut celui care i-a succedat în funcție, gen. Vasilache, să includă dosarul Mineriadei, dar și alte dosare penale în Legea arhivelor „pentru a se salva memoria evenimentelor. Nimeni nu le vrea soluționate", a conchis Dan Voinea.