EVZ face dezvăluiri care dau peste cap "Dosarul Mineriadei" din 13-15 iunie 1990

EVZ face dezvăluiri care dau peste cap "Dosarul Mineriadei" din 13-15 iunie 1990

În numărul de miercuri al "Evenimentului Zilei", ediţia tipărită, veţi avea ocazia să citiţi amănunte despre o dezvăluire uluitoare care poate schimba soluţiile procurorilor date până acum în "Dosarul Mineriadei" din 13-15 iunie 1990.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii  Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 reprezintă evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor

În iunie 1990, opinia publica internaţională a fost şocată de evenimentele petrecute la Bucureşti, la scurt timp după evenimentele din decembrie 1989, atunci când România scăpase de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu.  Posturile de televiziune şi marile cotidiene din toată lumea au transmis ştiri şi reportaje despre violenţele petrecute în capitala României. Departamentul de Stat al SUA transmitea, atunci, că „acţiunile autorizate de preşedintele Iliescu şi guvernul său au lovit in inima democraţiei române”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum au decurs cercetările până acum

Parchetul General a început urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu în iunie 2007, fiind acuzat de omor deosebit de grav. În decembrie 2007, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi a infirmat însă rezoluţia de începere a urmăririi penale pe motiv că s-au comis erori de procedură iar ancheta în acest dosar continuă. În martie 2009, procurorii DIICOT au decis scoaterea de sub urmarire penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care era învinuit de subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi comunicare de informaţii false.