Tenebrele Dosarului Microsoft. CÂT DE MICI SUNTEM noi şi CÂT DE MARI SUNT SECRETELE lor
Editura Evenimentul si Capital

Tenebrele Dosarului Microsoft. CÂT DE MICI SUNTEM noi şi CÂT DE MARI SUNT SECRETELE lor

Autor: | | 2 Comentarii | 3365 Vizualizari

Jurnalista Sorina Matei a oferit mai multe repere din dosarul Microsoft, puncte care o au în centrul relatărilor pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Sorina Matei a devoalat modul în care a stat situația în culisele DNA, dar și cum a fost plimbat dosarul de la un procuror la altul.

*Actualele clasări în dosarul Microsoft(6+1 miniştri) au fost dispuse în data de 8 ianuarie 2018. Doamna K le-a anunţat public pe 1 februarie 2018. Ca să pună presiune pe Inspecţia Judiciară, unde există o cercetare exact pe această temă. Aici e marea spaimă în contextul posibilităţii revocării iar la Inspecţie există oricum mai multe cercetări în privinţa doamnei K.

* Dosarul Microsoft în perioada 2010-2013 a fost instrumentat de către procurorul DNA Cosmin Iordache, care pregătise o ordonanţă de clasare. După ce a fost numită doamna K la şefia DNA, şi nu înainte/aşa cum susţine doamna, dosarul a fost repartizat procurorilor Mihaela Moraru şi Marius Vartic de către procurorul Doru Ţuluş.

* Scandaluri şi puncte de vedere diferite pe instrumentarea dosarului au fost mai multe şi pe mai multe teme. Încă de la început. Doamna K se băga, procurorii sunt totuşi independenţi pe dosar şi soluţiile date, doamna K voia repede repede/era 2014, procurorii voiau să le ţină dosarul în instanţă şi pentru asta este necesară rigoarea şi instrumentare solidă, doamna K voia anumite inculpări pe care le schimba ca şosetele, imixtiunea recunoscând-o până şi în propria sesizare de la Inspecţie, procurorii aveau o altă părere, procurorii înţelegeau dosarul, doamna K nu. Pe toată durata instrumentării dosarului procurorii au fost atent “supravegheaţi”.

* Au discutat toţi, de mai multe ori, cu doamna K, termenele de prescripţie. Concluzia tuturor la acel moment, 2014, a fost că faptele nu sunt precrise. Lucru confirmat chiar de Curtea Supremă, în 2015, fix în acest dosar- partea cu miniştri- în care a analizat şi dacă s-au prescris sau nu faptele. ÎCCJ a stabilit că nu s-au prescris.

* În dosarul Microsoft, în cazul miniştrilor, unde cursul prescripţiei fusese întrerupt la momentul începerii urmării penale “în rem”, potrivit art 155 Noul Cod Penal şi art 123 Vechiul Cod Penal, “întreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul de întrerupere priveste numai pe unii dintre ei”. Odată cursul prescripţiei fiind întrerupt prin îndeplinirea actelor de procedură în cauză şi producând efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, după întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.

*Toate cererile de urmăriri penale pentru cei 9 miniştri sunt semnate de doamna K şi de procurorul general, Augustin Lazăr

* Mandatul de supraveghere tehnică este discutat şi aprobat într-o şedinţă operativă pe dosar în care au participat mai multe persoane, inclusiv doamna K.

*Prima parte a dosarului este scoasă de cei doi procurori, este trimisă în instanţă, se obţin condamnări.

* Marius Vartic pleacă din DNA, după alte dispute cu doamna K, în alte speţe, plus umilinţe, Moraru rămâne cu restul dosarului Microsoft, şi cu alte peste 280 de dosare care îi fuseseră repartizate în timp. Moraru începe Microsoft 2, era singura care ştia dosarul. Când începe instrumentarea pe Microsoft 2, descoperă lucruri dificile pentru doamna K şi pentru altcineva. Doamna K intră în panică. Rău. În plus, începe altă ceartă pe expertize. Moraru voia expertize pentru stabilirea prejudiciilor, doamna K nu. Concluzia: Moraru nu mai era bună, trebuie scoasă din dosar.

* Se fac presiuni să renunţe la dosar. Moraru iniţial nu vrea să renunţe, presiunile continuă, Moraru nu vrea, până la urmă renunţă că îşi dă seama de unde vine totul. Dosarul Microsoft 2 şi ulterior Microsoft 3 sunt date unui procuror “controlabil”. Procurorul Matei via SRI. De ochii lumii, este folosit pretextul că Moraru avea în instrumentare prea multe cauze, ceea ce avea şi până atunci, şi că nu lucra ritmic. Ritmic se lucra, însă firul dosarului putea duce spre nişte lucruri pe care doamna K nu doreşte să le afle nimeni.

* Procurorul, care în primă fază a instrumentării, stătuse mai mult cu nasul în hârtii, contracte, acte adiţionale, facturi, percheziţii, offshoreuri, tranzacţii financiare, comisii rogatorii, începe să realizeze cam ce se întâmplase în acest timp pe alte planuri şi paliere, pune lucrurile cap la cap, realizează că dosarul trebuie să fie dirijat doar într-o anumită parte sau să se aleagă praful de el, dar nu realizează totuşi că devenise o ţintă vie.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate