Dosarul privind finanțarea campaniei electorale, din 2016, pentru alegerea lui Nicușor Dan în funcția de primar general zace în sertarele Parchetului General. Deși au trecut mai bine de patru ani de la deschiderea sa, procurorii nu au depășit faza cercetării faptelor.
În luna decembrie a anului 2016, Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la presupuse ilegalități în finanțarea campaniei pentru alegerile locale din 2016, derulată de Uniunea Salvați Bucureștiul, fostul partid al lui Nicușor Dan.
Această plângere a AEP are la bază un raport de control cu privire la cheltuielile din campania electorală respectivă. Acuzațiile formulate au fost de spălare de bani și delapidare.
De la acel moment, din decembrie 2016, ancheta nu pare să fi înaintat nici un pas, iar procurorii încă mai investighează faptele, fără să aibă vreun suspect.
Astfel, Parchetul General a anunțat că dosarul deschis în urma sesizării AEP se află, în momentul de față, în faza de urmărire penală „in rem”. În această fază sunt cercetate numai fapte, nefiind începută urmărirea penală față de vreo persoană.
Răspunsul oficial al Parchetului General
„Dosarul la care faceți referire se află în lucru la Secția de urmărire penală și criminalistică, dispunându-se prin ordonanță începerea urmăririi penale în rem pentru infracțiunile de delapidare (art. 308 rap. la art. 295 Cod penal) și spălare de bani (art. 29 din Legea nr. 656/2002 modif.), încadrare juridică ulterior schimbată în art. 49 alin. 1 lit. a din Legea nr. 129/2019 cu aplicarea art. 5 Cod penal. (n.r. Schimbarea încadrării a fost cauzată de faptul că Legea 129/2019 a abrogat complet Legea 656/2002.).
Având în vedere caracterul nepublic al procedurii în timpul urmăririi penale, astfel cum statuează art. 285 alin. 2 din Codul de procedura penală, precum și prevederile art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și pe cele ale Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019, alte informații nu pot fi furnizate în acest moment”, se arată într-o comunicare transmisă luju.ro de Parchetul General.