DOSARUL ICA. ÎNCEPE NUMĂRĂTOAREA INVERSĂ. Dan Voiculescu are termen la Curtea de Apel. El a fost condamnat la cinci ani de pușcărie pentru un prejudiciu de 60.000.000 de euro. Procurorii cer 12 ani de închisoare
- Virgil Burl ă
- 8 aprilie 2014, 08:37
Preşedintele fondator al Partidului Conservator este așteptat astăzi în fațamagistraților de la Curtea de ApelBucurești, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi fraudat Institutulde Cercetări Alimentare (ICA). Este faza finală a acestui proces, iar decizia care va fi dată este executorie. Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de pușcărie, dar procurorii DNA au declarat apel şi au cerut pedeapsa maximă.
Procurorii anticorupţie susţin că preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), ar trebui pedepsit sever pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Prejudiciul este uriaş DNA a declarat apel împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, prin care Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. "Prin pluralitatea infracţiunilor comise s-a produs o pagubă materială uriaşă bugetului public", au explicat procurorii. În această afacere imobiliară, statul a fost prejudiciat cu aproape 60 de milioane de euro. Procurorii mai arată că limitele de pedeapsă în cazul infracţiunii de spălare de bani, pentru care a fost găsit vinovat Voiculescu, sunt între 3 şi 12 ani.
Condamnări grele și pentru complici
Aceleaşi concluzii, pentru o pedeapsă mai aspră, au fost puse şi în cazurile celorlalţi acuzaţi din dosar. Complicii lui Voiculescu au primit câte 6 ani de închisoare: fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, fostul vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Jean Cătălin Sandu, fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa, fostul şef al Direcţiei Privatizare - Concesionare a ADS, Vlad Nicolae Săvulescu şi fostul membru în Consilul de Administraţie al ICA, Flavius Pop. Alţi acuzaţi din dosar, respectiv Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene şi Alexandru Petre au primit câte 5 ani de închisoare.
Motivarea Tribunalului Bucureşti
Potrivit magistraților, Dan Voiculescu îi recompensa pe subalternii din partidul său judecaţi în dosarul "ICA", după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin participări la simpozioane în străinătate şi menţinerea în funcţii sau desemnarea lor pe unele noi. "Analizând prin coroborare probele administrate în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, Tribunalul reţine că situaţia de fapt reţinută în rechizitoriu este dovedită prin ansamblul probator administrat în cauză", se arată în motivarea cu privire la dosarul ICA. Instanţa reţine că, la procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Dan Voiculescu şi-a exercitat influenţa asupra altor inculpaţi din dosar în calitate de preşedinte al PUR (actualul PC). În acest context, sunt menţionaţi în motivare Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş şi Cătălin Jean Sandu, care ar fi fost "recompensaţi, după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate şi prin menţinerea sau desemnarea unor funcţii noi, funcţii ce erau remunerate".