UPDATE 10.30 Nicolae Popa a ieşit de la audieri. Potrivit unor surse judicare acesta nu a vrut sa dea declaratii împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu.
UPDATE 10.00 Nicolae Popa a ajuns, în această dimineaţă, la audieri, la Parchetul instanţei supreme, însă nu a dorit să dea declaraţii presei.
Dosarul FNI a fost redeschis la cererea lui Nicolae Popa, cel care a fost cândva persoana de încredere a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă, a fost adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011 şi încarcerat. El a primit condamnarea în anul 2006, odată cu Ioana Maria Vlas, în dosarul FNI. În anul 2000peste 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească aproximativ o sută de milioane de euro compensaţii.
Dosarul FNI, redeschis
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, în cauza constituită ca urmare a ordonanţei din 3 august 2011 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiilor de neurmărire din dosarele privind cauzele referitoare la FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont, începerea urmăririi penale împotriva lui Vîntu Sorin Ovidiu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la delapidare şi spălare de bani (două fapte).
SOV, acuzat de instigare la delapidare

"Învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa să comită infracţiunea de delapidare săvârşită în dauna Fondului Naţional de Investiţii, pentru care autorul a şi fost condamnat la pedeapsa de 15 ani închisoare printr-o hotărâre rămasă definitivă în a cărei executare se află în prezent. Totodată, învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu i-a înlesnit lui Nicolae Popa săvârşirea infracţiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta să nu fie tras la răspundere penală şi să nu execute pedeapsa, precum şi de a tăinui sumele de bani obţinute (…) Din anul 2003 şi până în prezent, Vîntu Sorin Ovidiu a deţinut bunurile provenite din delapidarea şi din înşelarea Fondului Naţional de Investiţii şi i-a introdus într-un mecanism economico-financiar complex, transferând succesiv numeroase bunuri imobile între proprietarii pe care îi controla. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare", precizau procurorii, în urmă cu câteva săptămâni, într-un comunicat de presă.