Dosarul DNA de la Poliția Rutieră este cusut cu ”ață albă”.

Dosarul DNA de la Poliția Rutieră este cusut cu ”ață albă”.

Cazul polițiștilor rutieri de la Iași, acuzați de DNA că ar fio primit mită, nu bani, ci pizza, este departe de a fi tranșat de judecători.

O primă instanță, cea a Tribunalului Iași a dispus măsura arestului la domiciliu pentru trei dintre cei patru, pentru care s-a cerut arestarea, dintre care doi sunt polițiști. O a patra persoană a fost plasată în control judiciar pentru 60 de zilei. Judecătorii de la Curtea de Apel Iași sunt chemați să judece apelul formulat de persoanele acuzate de procurorii anticoropție. Cei în cauză, Nicolae Robert Barabaș, Felix Nelu Creangăniș, Ciprian Marian Ciobanu și Andrei Cosmin Hîncu, susțin că nu sunt vinovați și că totul este o înscenare.

Dosarul este unul cusut cu ”ață albă”, iar acest lucru se vede de la o poștă. Trebuie spus că unul dintre polițiști a fost acuzat că a primit mită, o pizza, estimată la 25 de lei, ori este cunoscut faptul că valoarea, este una dintre părțile componente ale oricărei infracțiuni, în lipsa acesteia, procesul penal fiind unul derizoriu.

În sprijinul acestor afirmații vine și faptul că în evidențele Serviciului Poliției Rutiere Iași, șoferii pizzeriei Iași, figurează amendați de 30 de ori, în perioada incriminată de DNA. De asemenea, probele de la dosar arată că agenții rutieri de la Iași au suspendat zece permise de conducere în cazul unor șoferi, angajați tot la pizzeria respectivă, care livrau pizza la domiciliu. În opinia apărării, aceste dovezi demonstrează clar și fără dubiu că agenții Poliției Rutiere Iași și-au făcut datoria. ”Nu se poate considera mită faptul că patronul ar fi trimis o pizza, agenților aflați în tura de noapte. A fost voința lui și nu i s-a pretins să facă asta”, spune un avocat din Iași.

Ne puteți urmări și pe Google News

DNA acuză

Procurorii DNA susțin că în perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau/și pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde.

De asemenea, în perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție la Serviciul permise și înmatriculări Iași, ar fi pretins și primit, prin intermediari de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare.

Într-o manieră similară, inculpatul Lohan Cristinel Cătălin, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins și primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situații), iar Zaborilă Viorel, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancționa contravențional o persoană din familia administratorului restaurantului.