Dosarul disidentului Gheorghe Ursu, rejudecat de instanța supremă
- Ramona Feraru
- 24 februarie 2017, 11:05
Început în urmă cu peste 20 de ani, dosarul morții și a jurnalului pierdut, al disidentului Gheorghe Ursu, a început, astăzi, la instanţa supremă printr-o amânare.
În acest dosar sunt judecați, pe fond un fost şef al Securităţii, un fost ministru de Interne şi doi foşti ofiţeri de Securitate sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu, în 1985.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiea decis, în octombrie 2016, să retrimită rechizitoriul la Parchetul Militar. "Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Pârvulescu Marin, Hodiş Vasile, Postelnicu Tudor şi Homoştean George. Constată neregularitatea rechizitoriului din data de 29.07.2016 (...) Dispune ca procurorul să precizeze detaliat, explicit şi distinct, faptele ce se circumscriu în concret fiecăreia dintre variante, cu indicarea actelor materiale ce corespund elementului material al laturii obiective, vătămarea produsă şi legătură de cauzalitate”, se arată în dispozitivul instanţei, din octombrie 2016.
De asemenea, instanţa supremă a dispus ca procurorul "să precizeze toate elementele necesare configurării neechivoce a situaţiei premisă, caracterul atacului (sistematic sau/şi generalizat) şi probele care furnizează datele factuale pe baza cărora a fost reţinută existenţa situaţiei premisă”.
Pe 1 august 2016, torţionarii lui Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată de procurorii militari din Parchetul instanţei supreme. Maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, au fost acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, iar fostul ministru al Internelor George Homoştean şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, pentru complicitate la aceste infracţiuni.