Dosarul de corupție al lui Netanyahu. Mărturia unui mogul de la Hollywood: „Nu vă pot spune câte lucruri am făcut eu și Bibi, în secret, pentru țară”

Benjamin Netanyahu Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mogulul de la Hollywood, Arnon Milchan, și-a început duminică mărturia în procesul de corupție al premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-o ședință de judecată care a fost transmisă în direct, prin videoconferință, dintr-un oraș din Marea Britanie, direct la Ierusalim.

Procesul se desfășoară la Ierusalim, dar mărturia lui Milchan a avut loc la Brighton, care este aproape de locul unde se află în prezent locuința milionarului israelian, în vârstă de 78 de ani, la cererea acuzării. Se așteaptă ca mărturia să dureze câteva zile.

Procurorii susțin că Netanyahu a primit pe nedrept cadouri în valoare de aproape 700.000 de shekeli, aproximativ 200.000 de dolari, de la Milchan, precum și de la un alt miliardar australian, pe care acuzarea îl descrie ca fiind o ”linie de aprovizionare” cu șampanie și trabucuri.

Premierul a negat orice abatere în acest caz și în alte două cazuri care sunt judecate în același proces penal, care se judecă la o curte din Ierusalim.

Premierul Israelian este acuzat de corupție

Netanyahu este acuzat că l-a ajutat pe Milchan în legătură cu interesele sale de afaceri și cu obținerea vizei americane. Premierul a descris oferirea de cadouri între prieteni, drept un comportament normal, iar procesul său drept o vânătoare de vrăjitoare politice.

Milchan a dat de înțeles că relația dintre cei doi are un caracter mai profund, patriotic.

”Nu vă pot spune câte lucruri am făcut eu și Bibi (porecla lui Benjamin Netanyahu - n.n.) în secret pentru țară”, a spus el în mărturia sa, folosind porecla lui Netanyahu.

Când premierul a sosit la tribunalul din Ierusalim pentru a privi de la distanță, Milchan l-a salutat de pe ecran cu ”Shalom, Bibi!”.

Anchetele penale împotriva lui Netanyahu, aflat acum la un al șaselea mandat record de premier, au început în 2016 și au declanșat ani de tulburări politice în Israel.

După un ciclu de alegeri neconcludente și un stagiu de 18 luni în opoziție, Netanyahu a revenit la putere în decembrie în fruntea unui guvern de dreapta dură.

A vrut să reformeze sistemul judiciar

Netanyahu a negat orice legătură între procesul său și reformele sistemului judiciar pe care coaliția sa le urmărește și care au atras o opoziție puternică.

Sute de mii de israelieni au ieșit în stradă și au protestat împotriva deciziei premierului. Într-un final acesta a renunțat la reforme, după ce a fost acuzat chiar și de ministrul Apărării, că vrea să distrugă sistemul judiciar pentru a se salva.

Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, fraudă și abuz de încredere pentru că ar fi acordat favoruri de reglementare unor oameni de afaceri în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive favorabile, scriu cei de la Reuters.