DOSARUL "CORBII" - rețeaua de agenți sovietici care plănuia să-l elimine pe Nicolae Ceaușescu

Sursa: Arhiva EVZ

Dosarul "Corbii" a fost unul din elementele-cheie ale Revoluției. Toți cei urmăriți în această operațiune de Securitate se vor afla în prima linie a noii puteri după 1989.

Încă din anii '80, UM 0110, Unitatea Anti-KGB, descoperise o întreagă rețea de agenți sovietici care complotau ca să-l răstoarne pe Nicolae Ceaușescu. Pornită ca o investigație vizând militari, majoritatea cu studii în URSS, avea să se extindă și să-i cuprindă și pe Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Vasile Patilineț.

Nicolae Iosub , fost ofițer la DSS - Contrainformaţii militare, audiat ca martor în Dosarul Revoluției, a povestit ce conținea Dosarul "Corbii": "(...) Personajele din dosarul pe care îl aveam în lucru au primit şi anumite nume de cod, astfel: Nicolae Militaru apărea ca „Milică", Ion Ioniţă - ,,Iorgu", gl. Kostyal - ,,Corbul", Radu Nicolae - ,,Rodion".

Am remarcat faptul că gl. Militaru vizita din ce în ce mai des Ambasada Sovietică de la Bucureşti folosind ca acoperire motivaţia solicitării unor duplicate a unor acte de absolvire a unor cursuri în URSS pe care le-ar fi pierdut în original. Spun că acest lucru era o stratagemă, deoarece ulterior la o percheziţie făcută la domiciliul său au fost găsite atât originalele cât şi duplicatele pentru documentele solicitate la ambasadă (...)

Doresc să menţionez tot ca o paranteză, deşi nu menţin cursul cronologic al discuţiei, că am avut date privind întâlnirea sau întâlnirile repetate între Nicolae Militaru şi gl. Costică Popa, locţiitor al şefului Marelui Statului Major care şi coordona Direcţia de Informaţii Militare. Prin intermediul gl. Popa am aflat că Militaru i-a prezentat un aşa zis plan de înlăturare a şefului statului şi că dorea să îl atragă în această acţiune.

Recompensa ar fi constat în promovarea acestuia în funcţia de şef al MSTM. Din păcate, raportarea situaţiei operative din dosar către ministrul Postelnicu, iar de către acesta din urmă către Nicolae Ceauşescu, a condus la întreruperea investigaţiilor întrucât Ceauşescu a dispus luarea măsurilor preventive, practic demascând întreaga activitate de supraveghere".

Aflați mai multe din materialul realizat de Evenimentul Istoric.