Evenimentul Zilei > Istoria secreta > EXCLUSIV. Ceaușescu putea fi înlăturat de la putere încă din 1970! Detalii neștiute despre scrisoarea celor 17. Ce soartă a avut epistola. VIDEO
VIDEO

EXCLUSIV. Ceaușescu putea fi înlăturat de la putere încă din 1970! Detalii neștiute despre scrisoarea celor 17. Ce soartă a avut epistola. VIDEO

Perioada tulbure în care România a fost controlată cu o mână de fier de către URSS, mai ales în perioada deceniilor 4, 5 și 6, continuă să intrige. Invitat în studioul EVZ Play, colonelul (r) Ioan Burdulea a oferit un interviu extrem de interesant în care a dat informații inedite inclusiv despre acțiunile agenților sovietici în perioada dominației URSS în România, care a debutat odată cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Un grup de ofițeri fideli URSS a solicitat schimbarea puterii de la București

Invitatul emisiunii EVZ Istoric moderată de Dan Andronic a vorbit despre o perioadă de istorie foarte tulbure a României: deși a contribuit decisiv la victoria forțelor aliate contra nazismului, a fost declarată țară învinsă. Ca atare URSS a început să exercite un control total asupra țărilor din Estul Europei, perioadă cu care a debutat Războiul Rece.

Contraamiralul Mihai și generalul maior Kostyal Ştefan erau agenți GRU

În vara anului 1970, Nicolae Mihai, contraamiral în rezervă, fost comandant al Marinei Militare Române şi generalul maior în rezervă Kostyal Ştefan au întocmit o scrisoare pe care au intenţionat să o trimită mareşalului Aleksei A. Epişev, şeful Direcţiei generale politice a Armatei şi Flotei Sovietice. Epistola exprima dezacordul semnatarilor săi faţă de politica internă şi externă a conducerii de partid şi de stat din România. Aceștia solicitau în mod expres intervenţia armatei sovietice în România pentru schimbarea acesteia. În 1970 s-a cerut URSS schimbarea conducerii de partid de la București pentru că a deviat (n.r. – de la direcțiile de politică sovietică). Amândoi făcuseră studii la Moscova, erau agenți GRU, a mai precizat Ioan Burdulea.

KGB, temutul serviciu secret sovietic, a fost precedat de NKVD

Unii dintre semnatarii scrisorii erau agenți NKVD

Scrisoarea a fost semnată şi de alţi 17 ofiţeri în rezervă şi activi care studiaseră în URSS. – unii dintre ei cunoscuţi ca agenţi ai NKVD, precursor al KGB. Colonelul (r) SRI Ioan Burdulea este unul din ofițerii care i-au supravegheat și anchetat îndeaproape pe aceștia. A avut curajul ca după Revoluția din 1989 să scrie prima relatare venită din interiorul UM 0110, celebra unitate destinată monitorizării KGB și GRU și controlului acţiunilor de contraspionaj în ţările socialist.. Obiectivul principal al diviziei era acţiunea serviciilor secrete sovietice pe teritoriul României, prin agenții săi Kremlinul supraveghind regimul politic de la București.

Ioan Burdulea: „Niciun ofițer valoros nu a scăpat să fie apropiat de KGB

În cadrul aceleiași emisiuni, fostul ofițer de informații și contraspionaj a mai făcut o declarație interesantă cu privire la legăturile periculoase dintre ofițerii români de informații și contrainformații și serviciile rusești de profil: „Niciun ofițer valoros nu a scăpat să fie cel puțin apropiat de KGB, a subliniat Ioan Burdulea.

„În slujba adevărului – din amintirile unui ofițer de informaţii”, carte ce poate fi comandată pe www.agoramag.ro lămurește o bună parte din speculațiile care s-au vehiculat pe tema agenților sovietici în România. Printre alte dezvăluiri de senzație, col. SRI (r) Ioan Burdulea spune că nu are nici o rezervă să afirme că Iliescu a fost agent sovietic.

Ce soartă a avut scrisoarea celor 17 puteți afla din versiunea integrală a unui interviu- eveniment:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: