Dosarul „Colectiv”, amânat în preajma comemorării de 3 ani

Dosarul „Colectiv”, amânat în preajma comemorării de 3 ani

Nervi întinși la maximum, înjurături spuse în barbă, cu obidă, proceduri funcționărești interminabile și din ce în ce mai puține părți civile în dosarul tragediei din 31.10.2015

Dosarul „Colectiv” s-a amânat, ieri, pentru 22 octombrie, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat la finele lunii august decretul de pensionare a celui de-al doilea magistrat desemnat să judece cauza, Valeiriu Terceanu. Primul judecător, Daria Mihaela Miheț, a formulat cerere de abținere imediat după ce s-a trezit pe cap cu procesul, în mai 2017.

La termenul de ieri, dosarul a fost strigat într- una din cele mai mici săli ale Tribunalului București, destul de încăpătoare, însă, pentru cei prezenți la proces. În afară de doi fondatori ai asociației GtG 3010, părțile vătămate n-au mai umplut cu zecile holurile instanței, ca în trecut.

Au venit, în schimb, avocații: unii cu întârziere, alții cu glume în program, ca după concediu. „Ce faci?” - „Dau cu sapa...” - Mai prășești în anotimpul ăsta?”, sporovăiau două robe, întrerupte de intrarea judecătoarei Manuela Orzață. Pentru o clipă, lucrurile par a prinde avânt: grefierul nu mai strigă 353 de părți în 45 de minute, ca pe vremea judecătorului Terceanu, ci zeci de avocați în 12 minute - un adevărat record. Dar noul magistrat e unul de permanență, fiind venit să amâne cauza, nu să o judece.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Conform horărârii CEDO Beraru și Cutean contra României, urmează să acordăm termen”, anunță judecătoarea.

„Da’ ce au Beraru și Cutean cu dosarul ăsta?!”, se aude o voce intrigată din fundul sălii.

„Principiul administrării probelor”, îi răspunde, sec, judecătoarea: „Termen la 22.10”.

Din forfota de robe pentru care amânarea a venit ca o izbăvire în ultimele zile calde de septembrie, o voce răgușită răsună înfundat, dar n-ajunge până la prezidiu:

„Peste zece ani să-l puneți, mă, fir-ați ai dracu’!”.

În fața tribunalului, Jean Chelba, tatăl unui tânăr care a murit, explică starea de spirit a victimelor: „Toată lumea este cu nervii la pământ, se apropie 30 octombrie, se fac trei ani. Nimic nu s-a întâmplat. Sper ca să nu se întâmple ca în dosarele Revoluției și Mineriadei. Eu zic să nu ne aducă în starea în care să ne facem singuri dreptate. (...) Își bat joc de noi. Ați văzut termenul - 22 octombrie. Ce or fi făcând în timpul ăsta? Nu înțeleg. Cu acest dosar, de trei ani de zile, plimbat, zeci de termene de amânare, pentru mine este de neacceptat”