Editura Evenimentul si Capital

Dosarele Microsoft şi EADS. Consecinţele asupra instituţiilor anticorupție

Silviu Sergiu
Autor: | | 58 Comentarii | 7472 Vizualizari

Dosarul "Microsoft", în care DNA a cerut începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri, şi dosarul EADS, ce va "exploda" în curând, reprezintă cele mai importante dosare investigate de Justiţia românească, după căpătarea independenţei. Magnitudinea dosarelor, reţelele de corupţie pe care le vor demasca, politicienii de rang înalt pe care-i vor prinde în vâltoare, ne îndreptăţesc să considerăm că suntem în faţa "Momentului 0" al luptei anticorupţie. Din cauza amplitudinii celor două dosare, această veritabilă operaţiune "Mani pulite"("Mâini curate") va avea efecte extrem de importante.

Pentru a estima amplitudinea cutremurului ce va să vină cred că este foarte important să analizăm aceste efecte. Să începem cu consecinţele asupra instituţiilor:

1. Imaginea de Justiţie independentă se va consolida. Propaganda actualei puteri, televiziunile care au lovit la temelia statului de drept (Antena 3 şi, mai nou, RTV) vor continua să susţină că Justiţia românească este sub controlul preşedintelui Traian Băsescu, că răspunde la comenzi politice, că trăim într-un stat poliţienesc. Mesajele propagandei vor fi foarte uşor demontate cu argumentul că dosarul "Microsoft" a fost început în SUA, este o investigaţie transfrontalieră, care a ajuns şi-n România, pentru că ramificaţiile afacerii s-au întins până în ţara noastră. Ne mai vorbind că avem de-a face cu nişte dosare în care sunt prinşi politicieni din toate partidele, ba chiar din toate generaţiile. Politicieni vechi şi noi.

2. Demontarea propagandei anti-Justiţie şi consolidarea încrederii românilor în Justiţie va insufla încredere şi în sistemul juridic. Magistraţii oneşti şi competenţi, marginalizaţi în prezent de colegii lor corupţi, vor contribui la destructurarea reţelelor de corupţie de la nivel local, acolo unde DNA funcţionează la capacitate redusă.

3. O reformă politico- administrativă ar ajuta foarte mult procesul de consolidare a Justiţiei și eficientizarea luptei anticorupție. Simplificarea structurii administrative, desfiinţarea judeţelor prin înfiinţarea regiunilor, ar însemna destructurarea baronatelor corupte. Reţelele infracţionale de la nivel local ar primi o lovitură dură prin dispariţia judeţelor. Corupţia din România este endemică, încât eliminarea acestui flagel necesită intervenţii sistemice.

4. Reformarea Parlamentului, o instituţie care a blocat permanent actul de Justiţie (mă aştept să o facă şi în cazul dosarului "Microsoft", unde Legislativul trebuie să aprobe începerea urmăririi penale în cazul miniştrilor care sunt în prezent şi parlamentari) este esenţială pentru consolidarea Justiţiei din România. Reducerea numărului de parlamentari este absolut necesară.

5. Activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este foarte importantă în perioada următoare și mă aștept să se intensifice. Trimiterea în Justiţie a demnitarilor incompatibili sau în conflict de interese trebuie să continue. De asemenea, este importantă soluționarea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a dosarelor de incompatibilitate aflate pe rol. Acest lucru a fost deja cerut de ANI.

6. Intensificarea ofensivei anticorupţie va însemna şi o intensificare a activităţii serviciilor secrete, în special a SRI, instituţie esenţială pentru lupta anticorupţie, datorită informaţiilor despre grupurile infracţionale organizate pe care le livrează procurorilor. Mă aştept ca acest lucru să genereze o reacţie adversă nu numai din partea politicienilor corupţi, avizi să pună mâna pe "Curent" (servicii secrete) şi "Motor"(Justiţie), ci şi din interiorul serviciilor secrete. Deşi reforma serviciilor a progresat, în interiorul lor mai sunt, probabil, centre de putere corupte în adormire, care visează la revenirea vremurilor de dinainte de 2005.

OFICIAL! Referendumul a fost VALIDAT! Victorie pentru Klaus Iohannis: Coruptii vor merge la INCHISOARE

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI