DOSARELE de MARE CORUPȚIE, verificate de Inspecția Judiciară. CONTROL la toate INSTANȚELE din România
Editura Evenimentul si Capital

DOSARELE de MARE CORUPȚIE, verificate de Inspecția Judiciară. CONTROL la toate INSTANȚELE din România

Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, judecător Lucian Netejoru
Autor: | | 1 Comentarii | 2108 Vizualizari

Inspecția Judiciară a anunțat că va efectua un control tematic privind dosarele de mare corupţie aflate pe rolul instanțelor judecătorești, în anul 2018. Sunt vizate procesele în care sunt judecați miniștri, parlamentari și secretari de stat.

UPDATE. Inspecția Judiciară precizează că activitatea de monitorizare a dosarelor de mare corupţie reprezintă o activitate cu caracter permanent, care se desfăşoară începând cu anul 2011.

Strategia Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători privind activitatea de monitorizare a dosarelor de mare corupţie a avut în vedere efectuarea unei analize la nivelul tuturor instanţelor naţionale în scopul obţinerii unei imagini de ansamblu asupra cauzelor de mare corupţie aflate în curs de judecată, activitatea de monitorizare având scopul de a contribui la soluţionarea cu celeritate a cauzelor, precum şi la identificarea oricărei disfuncţionalităţi în gestionarea acestor dosare şi propunerea unor măsuri conform competenţelor legale„, precizează IJ.

Măsurile de monitorizare dispuse de Inspecţia Judiciară cu privire la toate cauzele de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor de judecată au fost considerate oportune în contextul progreselor pe care România trebuie să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei.

Știrea inițială

Oficialii Inspecției Judiciare a transmis că se va realiza un control la toate curţile de apel şi instanţele arondate, inclusiv la instanţele militare, precum şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Verificările vor viza dosarele având ca obiect atât infracțiuni de corupție cât și infracțiuni asimilate acestora pentru care fie inculpații sunt persoane ce ocupă funcţii de demnitate publică cum ar fi parlamentari, miniştri, secretari de stat, conducători ai autorităţilor administrative centrale, prefecţi, consilieri judeţeni etc., fie valoarea prejudiciului este mai mare de 50.000 lei. De asemenea, vor fi avute în vedere dosarele de mare corupție aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de stadiul procesual, inclusiv cele care, deşi nu se mai află efectiv pe rolul instanţelor de judecată, nu au fost încă soluţionate definitiv (dosare în curs de motivare a hotărârilor judecătoreşti, aflate în termenul legal de exercitare a căilor de atac sau care urmează a fi înaintate instanţei de control judiciar sau altei instanţe), precum și dosarele care sunt susceptibile de exercitarea recursului în casație”, precizează Inspecția Judiciară.

Oficialii IJ au mai precizat că raportul de control se întocmeşte pe baza referatelor de control intermediare -10 septembrie 2018, pentru primul semestru, şi la 31 ianuarie 2019, pentru cel de al doilea semestru. Acesta va fi înaintat Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii până la 19 aprilie 2019.

Inspecția Judiciară a postat pe Facebook o statistică a dosarelor de mare corupție, înregistrate pe rolul curților de apel.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate