Dosarele de corupţie, mai la toamnă

Dosarele de corupţie, mai la toamnă

Parlamentarii au decis să nu se întrunească în sesiune extraordinară pentru a tranşa situaţia miniştrilor anchetaţi.

Parlamentarii au amânat ieri, pentru la toamnă, votul asupra dosarelor miniştrilor suspectaţi de corupţie. Aleşii trebuie să se pronunţe asupra oportunităţii începerii urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş.

Conducerea forului legislativ a decis să valideze votul referitor la prelungirea mandatului conducerii Curţii de Conturi, pentru a nu fi nevoiţi să convoace o sesiune extraordinară în care să se discute şi dosarele în cauză. Votul fusese declarat iniţial nul. Aleşii au mai împuşcat încă un iepure: nu şi-au stricat vacanţa de vară. Viciu de procedură corectat din interes Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la organizarea unei sesiuni extraordinare a fost ieri respinsă, prin vot, de Birourile Permanente ale celor două Camere ale parlamentului.

Săptămâna trecută, plenul reunit nu a prelungit mandatul conducerii Curţii de Conturi, pe motiv că nu a existat cvorum de şedinţă. A fost însă vorba despre o proastă interpretare a regulamentului parlamentului. Omisiunea a fost corectată ieri. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a anunţat că aleşii care nu şi-au exprimat votul, dar erau prezenţi în sală trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului. „Nu mai este cazul de sesiune extraordinară. Hotărârea Birourilor Permanente se va publica în Monitorul Oficial. Conducerea Curţii de Conturi funcţionează până la 30 septembrie“, a spus Văcăroiu.

Deputatul Lucian Bolcaş (PRM), care s-a abţinut, susţine însă că votul nu a fost valabil. „Dacă îşi închipuie cineva că 66 de parlamentari care nu votează nu sunt observaţi de secretarii de şedinţă sau de preşedinte, se înşală. De fapt, nu erau în sală“, ne-a declarat Bolcaş.

Ulterior, conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, în şedinţe separate, că nu se impune convocarea unor sesiuni extraordinare. La Camera Deputaţilor, decizia a fost luată cu 6 voturi „împotrivă“, 3 „abţineri“ şi unul „pentru“. Cristian Rădulescu, liderul deputaţilor PDL, l-a acuzat pe Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, că a încălcat Constituţia, deoarece Legea fundamentală „arată foarte clar că preşedintele poate să ceară convocarea unei sesiuni extraordinare“.

MOTIVUL ÎNTÅRZIERII

Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş au cerut să fie audiaţi

Şi dosarelor miniştrilor-senatori Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş au fost amânate pentru toamnă. Dacă preşedintele Comisiei juridice, Norica Nicolai, afirma deunăzi că raportul în cazul celor doi va fi finalizat până la sfârşitul acestei săptămâni, ieri senatorul PNL a prelungit acest termen. Potrivit lui Nicolai, situaţia celor doi va fi clarificată în cel puţin două săptămâni, deoarece Păcuraru şi Şereş au cerut să fie audiaţi. Iniţial, membrii Comisiei ajunseseră la concluzia că nu este necesară audierea celor doi, însă au precizat că este dreptul lor să ceară dezabateri suplimentare.

În consecinţă, situaţia se poate prelungi până pe 15 august, când comisia trebuie să depună raportul în cazul celor doi miniştri anchetaţi. După discuţiile cu membrii Comisiei juridice, Păcuraru a cerut răgaz să înainteze documente suplimentare pentru clarificarea cauzei. Comisia va supune la vot o propunere pentru începerea sau nu a urmăririi penale în cazul celor doi. Văcăroiu a precizat că aşteaptă finalizarea raportului, iar conducerea Senatului ar putea decide convocarea unei şedinţe pentru sfârşitul lunii august, în condiţiile în care sesiunea parlamentară începe la 1 septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News