Dosarele COVID-19! Ce a ascuns China şi legătura cu România. Bomba de la CNN
- Daniel Magureanu
- 1 decembrie 2020, 13:33
Explicaţiile unui focar mare de gripă din Hubei
Documentele relevă, de asemenea, o creștere nedivulgată de 20 de ori mai mare a cazurilor de gripă înregistrate într-o săptămână la începutul lunii decembrie în provincia Hubei. Evenimentul care a avut loc în săptămâna care a început pe 2 decembrie, a însemnat o creștere a cazurilor cu aproximativ 2.059% față de aceeași săptămână a anului precedent, potrivit datelor interne.
În special, focarul din această săptămână nu se simte cel mai grav în Wuhan - epicentrul focarului de coronavirus -, ci în orașele din apropiere, Yichang, cu 6.135 de cazuri, și Xianning, cu 2.148 de cazuri. Wuhan a fost al treilea cel mai grav afectat cu 2.032 de cazuri noi în acea săptămână. Datele publice arată o creștere la nivel național a gripei în decembrie.
Experții observă totuși că această creștere a numărului de cazuri de gripă, deși nu este exclusiv pentru Hubei, ar fi complicat sarcina oficialilor aflați în căutarea unor noi viruși periculoși. Deși amploarea vârfului de gripă în Hubei nu a fost raportată anterior, este dificil să se tragă concluzii dure, în special în ceea ce privește prevalența potențială a Covid-19 nedetectată anterior. Documentele arată că testarea efectuată pe pacienții cu gripă returnează un număr mare de rezultate necunoscute.
Cu toate acestea, experții au avertizat că acest lucru nu indică neapărat că rezultatele necunoscute ale testelor erau de fapt cazuri de coronavirus nedetectate. «Testează doar ceea ce știu - acest (coronavirus) este o necunoscută», a spus Adalja, academicianul JHU, adăugând că un astfel de scenariu care nu a fost neobișnuit, la nivel global.
«Pur și simplu nu suntem atât de minunați când îi diagnosticăm. Căutăm suspecții obișnuiți. Căutăm întotdeauna caii, dar niciodată zebrele», a spus acesta. CDC Wuhan a efectuat ulterior cercetări retrospective asupra cazurilor de gripă datate încă din octombrie 2019 în două spitale din Wuhan, în încercarea de a căuta urme de coronavirus. Dar, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, aceștia nu au reușit să detecteze mostre ale virusului care datează mai devreme de ianuarie 2020.
Studii similare nu au fost încă efectuate în alte orașe din Hubei. Separat, creșterea gripei ar fi putut ajuta la accelerarea neintenționată a răspândirii timpurii a coronavirusului, a spus Huang. «Acei oameni căutau în spitale, crescând șansele de infectare cu COVID acolo», a spus el.
Cel mai grav focar de gripă din China?
Datele indică, de asemenea, că focarul de gripă este cel mai grav în Yichang. În timp ce vârful de gripă și apariția Covid-19 nu sunt legate în documente sau prin alte dovezi, datele care indică un focar asemănător gripei în mai multe orașe din Hubei vor fi probabil de interes pentru cei care cercetează originea bolii. Guvernul chinez a indicat anterior piața de fructe de mare Huanan din Wuhan ca fiind probabil epicentrul inițial al focarului de la mijlocul lunii decembrie, unde a fost vândută carne de animale sălbatice exotice.
Cu toate acestea, această afirmație a fost cel puțin parțial contestată de un studiu Lancet efectuat pe primii pacienți din decembrie, care a stabilit că o treime dintre cei 41 de infectați din luna respectivă nu aveau nicio legătură directă cu piața respectivă. Yichang, la 320 de kilometri vest de Wuhan, a fost cel mai puternic afectat de focarul de gripă - de aproape trei ori mai mult decât Wuhan în aceeași săptămână începând cu 2 decembrie.
Mertha, expertul chinez de la JHU, a spus că vârful din Yichang, deși nu este conectat la Covid-19 în documente, ar putea deschide totuși noi teorii despre locul în care a început virusul. «Ordinea din amploarea schimbării înseamnă că acolo trebuie să se întâmple ceva», a spus ea. Liderii Chinei au fost primii care s-au confruntat cu virusul, implementând o serie de restricții draconice începând cu sfârșitul lunii ianuarie, destinate să limiteze răspândirea focarului.
Folosind instrumente de supraveghere sofisticate, oficialii guvernamentali au impus blocaje stricte în întreaga țară, restricționând în mare măsură peste 700 de milioane de oameni la casele lor, în timp ce au sigilat frontierele naționale și au efectuat teste pe scară largă. Potrivit unui studiu publicat în revista Science în luna mai, măsurile stricte adoptate în primele 50 de zile ale pandemiei au contribuit probabil la ruperea lanțului localizat de transmisie.
Care este situaţia în prezent?
Astăzi, China este aproape de zero cazuri locale și, deși focarele la scară mică continuă să se aprindă, virusul este în mare parte controlat. În februarie, însă, a fost o altă poveste. Pe măsură ce numărul cazurilor a crescut la nivel național, oficialii guvernamentali s-au confruntat cu o potențială criză de legitimitate, opinia publică îndreptându-se rapid împotriva Partidului Comunist aflat la guvernare în legătură cu manipularea greșită a bolii mortale.
În ultimii 30 de ani, spun analiștii, mulți din China au părut dispuși să renunțe la libertățile politice în schimbul unei bogății materiale sporite, a stabilității sociale și a unor oportunități mai mari. Virusul a amenințat fundamental acel contract social, punând în pericol sute de milioane de chinezi în timp ce afecta o economie deja slăbită de un război comercial în curs de desfășurare între SUA şi China. La sfârșitul lunii ianuarie, Xi, cel mai puternic lider din China din ultimele decenii, a ordonat public «eforturi totale» pentru a contracara răspândirea virusului.
La acea vreme, China sărbătorea sărbătoarea Anului Nou Lunar, cea mai importantă sărbătoare anuală. Noțiunea unei pandemii iminente părea pentru mulți o distragere abstractă, deoarece oamenii se întorceau acasă pentru a petrece timpul cu familiile lor. Intervenția publică a lui Xi, care a avut loc la doar câteva zile după ce Wuhan a fost pus sub blocare, a purtat cu sine un mesaj clar: Eșecul nu este o opțiune. În toată această perioadă, decalajul dintre declarațiile publice ale oficialilor chinezi și datele distribuite intern este uneori clar.
Documentele divulgate arată că numărul de morți confirmat zilnic în Hubei a crescut la 196 pe 17 februarie. În aceeași zi, Hubei a raportat public doar 93 de decese de virus. Un alt raport înregistrează, de asemenea, decesele a 6 lucrători din domeniul sănătății din cauza Covid-19 până pe 10 februarie. Pe măsură ce virusul s-a răspândit, oficialii locali au fost acuzați că au minimizat focarul și riscul acestuia pentru public.
La sfârșitul lunii decembrie, un tânăr medic pe nume Li Wenliang într-unul dintre principalele spitale din Wuhan, a fost printre alți lucrători medicali chemați de autoritățile locale și ulterior a primit «mustrare» formală de la poliție pentru că a încercat să tragă alarma cu privire la un potențial « virus asemănător SARS». Mass-media de stat a raportat pedeapsa și a avertizat publicul împotriva falsificării zvonurilor.
Incendiarul şi celebrul caz al medicului Li Wenliang
Li, 34 de ani, a contractat ulterior boala. Starea lui s-a înrăutățit rapid și în dimineața zilei de 7 februarie a murit, ceea ce a generat niveluri de furie și indignare aproape fără precedent pe Internetul puternic cenzurat al Chinei continentale. Nu este clar în ce măsură guvernul central era conștient de acțiunile care se desfășurau în Hubei în acel moment sau de cât de multe informații erau distribuite și cu cine. Documentele nu oferă nicio indicație că autoritățile din Beijing conduceau procesul local de luare a deciziilor.
Cu toate acestea, Mertha, academicianul JHU, a declarat că nepotrivirea dintre personalitățile publice superioare și cele inferioare cu privire la rata numărului de morți din februarie «părea a fi o înșelăciune din motive deloc surprinzătoare». «China avea o imagine de protejat la nivel internațional, iar oficialii de rang inferior au avut un stimulent clar pentru a nu raporta - sau pentru a le arăta superiorilor că nu raportează ochilor din exterior», a spus el.
Totuși, pe de altă parte, documentele divulgate oferă, de asemenea, o formă de apărare a gestionării globale a virusului de către China. Rapoartele arată că, în primele etape ale pandemiei, China s-a confruntat cu aceleași probleme de contabilitate, testare și diagnostic care încă bântuie multe democrații occidentale chiar și acum - aspecte pe care Hubei le întâmpină cu un virus complet nou. Totodată, oficialii chinezi nu au nicio mențiune despre așa-numitele scurgeri de laborator sau despre faptul că virusul a fost creat de om, așa cum au afirmat unii critici, inclusiv înalți oficiali americani, fără probe.
Există o mențiune despre instalaţiile sub nivelul normal de la un centru de conservare a speciilor bacteriene și toxice, deși punctul nu este elaborat și nici nu este clară semnificația sa. China și lucrătorii săi din domeniul sănătății au fost supuși unei tensiuni imense pe măsură ce focarul a luat amploare, a spus Yang, de la Consiliul pentru Relații Externe.
«Au avut o evoluție masivă asupra sistemului medical. Au fost copleșiți. A existat cu adevărat disperare în rândul profesioniștilor din domeniul medical până la sfârșitul lunii ianuarie, deoarece erau extrem de suprasolicitați și erau, de asemenea, descurajați de numărul enom mare de decese care au avut loc cu o boală pe care nu o trataseră anterior», a adăugat el.
Pericolul pentru cele mai puternice ţări ale lumii
Hubei, care rămâne cu mult în urmă față de Beijing, Shanghai și alte divizii administrative majore chineze în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, a fost prima regiune care s-a confruntat cu un virus care ar continua să confunde multe dintre cele mai puternice țări ale lumii. Schaffner, de la Universitatea Vanderbilt, a declarat că multe dintre comentariile din documente ar fi putut fi făcute în SUA, «unde, în ultimii 15-20 de ani, în special la nivelul statului și la nivel local, finanțarea sănătății publice a devenit limitată».
Documentele arată că oficialii chinezi din domeniul sănătății nu au înțeles care este amploarea dezastrului iminent. Nicăieri în dosare nu este indicat faptul că oficialii credeau că virusul va deveni o pandemie globală. Marți se împlinesc exact 12 luni de când primul pacient din Wuhan a început să prezinte simptome, potrivit studiului Lancet. Numărul morților și al numărului de persoane infectate de virus, cunoscut în prezent de lume sub numele de Covid-19 și care afectează viețile de pe planetă, continuă să crească, zi de zi”, se arată în dezvăluirile publicate pe edition.cnn.com.