Evenimentul Zilei > Actualitate > „Dosare de presă”- Sorin Roșca Stănescu: „Procurorul General al României îmi povestea ce ordine-i dă Băsescu legat de Patriciu”
VIDEO

„Dosare de presă”- Sorin Roșca Stănescu: „Procurorul General al României îmi povestea ce ordine-i dă Băsescu legat de Patriciu”

Sorin Roșca Stănescu a povestit în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre cele trei mari momente din viața omului politic Trăian Băsescu care l-au determinat să-și reconsidere admirația față de acesta.

Sorin Roșca Stănescu consideră că Traian Băsescu s-a schimbat, „în momentul în care a ajuns președinte” și povestește, în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, că a înțeles acest lucru „chiar a doua zi”.

Primul moment. Interviul de la BBC, în care anunță renegocierea cu UE

„Nu depusese încă jurământul și a dat un interviu la BBC. Și în interviul de la BBC, a spus că redeschide capitolele de renegociere cu Uniunea Europeană, care de-abia fuseseră închise de Năstase. Asta mi s-a părut un lucru extrem de grav. El (Traian Băsescu, n.e.) încă nici nu depusese jurământul.

Și i-am dat telefon și i-am spus „Traiane, du-te în fața oglinzii, dă-ți cu apă pe față, trezește-te! Nu mai ești candidat prezidențial, ești chiar președinte. Și încearcă să înțelegi că un președinte nu poate să o ia razna în felul ăsta. Nu poate să sfideze o Europă întreagă, să spună asemenea lucruri.

Al doilea moment. Răpirea ziariștilor în Irak

A urmat răpirea ziariștilor, un lucru care pe mine m-a impresionat extraordinar. Eu am și plâns atunci. Noi am fost foarte impresionați, toți, toată presa. Și, cercetând, făcând n-șpe mii de investigații legate de răpirea jurnaliștilor, eu am înțeles că Băsescu este, într-un fel sau altul, implicat, legat de Omar Hayssam, de doctor Yassin,… că ceva nu e în regulă.

În ziua în care statul român, la ordinul lui Băsescu, a trimis banii pentru răscumpărarea jurnaliștilor, noi am avut un coleg, Doru Dragomir, care a fost în avion cu echipa antitero care s-a dus să recupereze jurnaliștii, cu bani. El mi-a spus: „În valiză sunt banii”. Și eu am pregătit știrea mare pe pagina întâi, că pleacă banii de răscumpărare.

M-a sunat Băsescu. Aflase. Avea oameni în redacție. M-a sunat, „Te rog frumos nu publica chestia asta că pui în pericol operațiunea.” Și zic, „Dar ce să spun că erau în valizele alea?” „Pistoale Kalașnikov.” „Da, bine”, și-am cedat. Apoi am început să primesc informații că n-au primit răpitorii toți banii, ci numai o parte. Și o parte a dispărut. Și Băsescu a aflat că am aflat. Și de aici a început, deja, dușmănia. Care era încă tacită. Vorbeam des, glumeam…

Al treilea moment. Arestarea lui Dinu Patriciu

Treaba a culminat cu arestarea lui Patriciu. De ce? Era limpede că sunt prieten cu Patriciu și că Patriciu este nașul meu și eu sunt finul lui Patriciu. Băsescu știa treaba asta chiar din discuțiile pe care le-a avut cu mine. Băsescu îl amenințase prin mine pe Patriciu că îi rupe gâtul.

Patriciu a avut ce-a avut cu Băsescu. Patriciu a fost contra nominalizării lui Băsescu pentru funcția prezidențială. Patriciu, după alegeri, a încercat să facă un partid în interiorul Parlamentului, culmea, popular. Ca să-l afilieze la popularii europeni, cu care să îi facă opoziție lui Băsescu. Deci Patriciu a pornit, Dumnezeu să-l ierte, această ofensivă. Și Patriciu, imediat după alegerea lui Traian Băsescu, la o emisiune la România TV, moderată de Stelian Tănase, i-a transmis lui Băsescu, REPET, care ajunsese președinte, că mai are două săptămâni de liniște. Deci, Patriciu i-a transmis acest avertisment.

După care, eu am plecat cu Patriciu în concediu. În concediu de Anul Nou, m-a sunat Băsescu să-mi spună la mulți ani. Patriciu aude, își dă seama că vorbesc cu Băsescu, eram pe plajă, și zice „Spune-i și din partea mea La mulți ani!” Și a zis tare. Eu i-am transmis. „Îți transmite Patriciu La mulți ani!” „Spune-i că mai are două săptămâni de liniște”, a spus Băsescu. Și Patriciu s-a făcut alb la față. Fix după două săptămâni, că Băsescu e răzbunător, a repornit dosarul cu Petromidia, care fusese închis. Deci așa s-au derulat lucrurile.”

Sorin Roșca Stănescu a rupt prietenia cu Traian Băsescu printr-o convorbire telefonică de 11 minute

„În toată această conjunctură, eu, în mod firesc, nu făceam nicio intervenție pentru Patriciu. Deci nu l-am sunat niciodată să-i spun „Ajută-l, nu-i da în cap”,… nimic. În schimb, el (Traian Băsescu, n.e.) mă suna la două, trei zile și, din una-n alta, la sfârșit, zicea „Stai liniștit, spune-i și lui Patriciu că nu-i fac nimic. Să stea liniștit”. Deci el îmi tot dădea asigurări că are grijă. În același timp, că acuma pot să spun, la mine-n casă se învârtea și Procurorul General al României. Care-mi povestea ce ordine-i dă Băsescu legat de Patriciu. Deci eu eram la curent cu minciuni, cu tot. Și-am răbdat, am înghițit, am înghițit până în ziua în care el a fost arestat. Și-a fost arestat și ținut peste 24 de ore, deci peste termenul legal.

În ziua aia, Băsescu, care-i sadic, m-a sunat și zice „Ce faci, Cocoș?”, că așa discutam noi… Zic, „Bine, uite sunt pe malul lacului Snagov”. Zice „Hai că vin și eu acolo, să ne dăm cu barca”. „Vino”. Peste cinci minute mă sună și zice „Dar să știi că vin cu SPP-iști, că n-am voie să merg singur”. Zic „Ei, acuma stau de vorbă cu tine în fața SPP-iștilor? Lasă-mă-n pace, nu mai veni.”

Seara expirase termenul acela legal în care Patriciu era reținut. La mine acasă erau doi miniștri cu soțiile lor și doi ziariști foarte cunoscuți. Și mă sună Băsescu, să mă întrebe ce mai fac. Repet, expirase termenul. Și-atunci i-am spus „Fii atent aici. Ăsta-i ultimul telefon pe care mi-l dai. Deci de acum încolo,relația dintre noi doi nu mai există. Noi nu mai suntem prieteni. Să nu mă mai suni niciodată.” „De ce?”

Și, a fost o discuție de 11 minute. Știu că a durat 11 minute, că a ieșit el cu hârtia de la Telekom că a durat 11 minute. Zic, „Să nu mă mai suni niciodată. Ești un ticălos, n-ai onoare”…  și i-am spus tot. Sau cât puteam să-i spun, fără să-i pun pe alți oameni în pericol.

Deci trei luni n-a schițat niciun gest. După trei luni a dat un interviu, cred că la Rompres, Agerpres cum se cheamă din nou, în care a spus că un director de ziar l-a șantajat și l-a amenințat, ceea ce nu e adevărat. Și a vorbit, fără să mă nominalizeze, din nou, despre un director de ziar care l-a determinat pe Călin Popescu Tăriceanu să nu mai demisioneze, ca să nu aibă loc alegeri anticipate. Niciuna din informații nu era adevărată”, a mai spus Roșca Stănescu.”