Evenimentul Zilei > Actualitate > „Dosare de presă”- Roșca Stănescu. Sorin Roșca Stănescu H15
VIDEO

„Dosare de presă”- Roșca Stănescu. Sorin Roșca Stănescu H15

Sorin Roșca Stănescu a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre natura colaborării cu Informativul de la USLA.

Este de notorietate faptul că Sorin Roșca Stănescu s-a autopropus să lucreze cu Brigada Antitero, în 1973. Colaborarea jurnalistului cu Securitatea a fost făcută publică de Virgil Măgureanu, la începutul anilor `90.

Roșca Stănescu a mărturisit în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, că nu va putea vorbi niciodată pe larg și cu detalii despre colaborarea sa cu Brigada Antitero, pentru că „în continuare există personaje în viață, care pot fi puse în pericol”.

„Sigur că a existat ceva foarte dureros, din punctul meu de vedere. Cât am colaborat cu Brigada Antiteroristă mă așteptam, așa cum fusesem avertizat de cei de la Brigada Antiteroristă, la tot felul de pericole.

(…) Niciodată lucruri acestea nu vor putea fi lămurite, pentru că niciodată nu vor putea fi dezvăluite toate detaliile de atunci, întrucât în continuare există personaje în viață, care pot fi puse în pericol. Și chiar pare straniu, după atâția ani, dar există încă acțiuni în derulare. Deci niciodată lucrurile nu pot fi lămurite până la capăt și nici eu nu am de gând să le lămuresc.

A existat o parte dureroasă a acestei acțiuni a lui Măgureanu împotriva mea, în sensul că mă așteptam la orice înainte, dar niciodată nu m-am așteptat să fiu pus la stâlpul infamiei de conaționalii mei pe care încercasem să îi apăr, cu sacrificiile de rigoare. Și problema este că istoria asta este foarte încâlcită, nu este deloc simplă.”, a declarat jurnalistul

„Nu m-am așteptat să fiu pus la stâlpul infamiei de conaționalii mei pe care încercasem să îi apăr”

Cu toate că a ales să colaboreze cu Securitatea din dragoste pentru țară, Roșca Stănescu consideră acum, după anii de colaborare, că este posibil ca informațiile sale să fi fost folosite de Securitate împotriva unor cetățeni români.

Roșca Stănescu a lucrat sub numele de cod „H15” și „Deleanu” și a fost un „colaborator atipic al Securității”, după cum singur se caracterizează.

„Crezând că îmi servesc patria până la capăt, după decembrie 1989, aflând diverse detalii, de pildă despre Carlos Șacalul, cu care aproape m-am interferat, ca să ne lămurim, eu mi-am dat seama că o parte din informațiile pe care eu le furnizam cu riscurile de rigoare – și atenție, fără să fiu plătit cu nimic, chitanțele alea două, trei pe care le-a avut Măgureanu erau cheltuieli făcute cu ocazia unor deplasări – o parte din aceste informații nu erau folosite pentru a-i proteja pe cetățeni, în fața unor acțiuni teroriste.

O parte din aceste informații, așa cum se întâmplă în serviciile de spionaje din toată lumea, erau utilizate pentru a converti diverse persoane și a le aduce în tabăra Securității române. De pildă, Carlos Șacalul a fost atras în tabăra Securității române pentru a fi utilizat în lichidarea unor dizidenți români din străinătate și pentru a arunca în aer secția română a Europei Libere.

Acum, aceste lucruri se cunosc, dar cum a fost atras Carlos Șacalul, prin ce mijloace, iată, astea sunt informații care nici astăzi nu pot fi dezvăluite. Deși Carlos Șacalul a fost condamnat de Justiția Franceză, a existat un proces, a fost implicată și partea română. Dar nimeni nu a mers cu detaliile până la capăt”, a dezvăluit Roșca Stănescu.