Florin Chirculescu este genul de personaj care îți lasă impresia că poți avea încredere totală în el. Reputatul medic de la Spitalul Universitar de Urgență are o mare pasiune: literatura. "Scrie dens, e greu. Scrie romane pt inițiați", l-a caracterizat gazda emisiunii "Dosare de presă", jurnalistul Mirel Curea. Cum se îmbină dragostea pentru literatură cu devotamentul pentru o profesie nobilă și exactă, aflați din interviul care urmează, transmis live de la ora 19 pe canalul Youtube EVZ Capital și pe pagina de Facebook EVZ.ro.
Medicul și scriitorul Florin Chirculescu s-a născut în București. Familia lui provenea din "adevăratul proletariat", mărturisește el. Mama "era de o naivitate infernală", totuși a fost un beneficiar al relațiilor comuniste, obținând un apartament. Pe străzile orașului a învățat bunul simț, pe care îl consideră o mare lecție în viață.
Deși tatăl său ar fi vrut să îl vadă inginer, Florin a simțit de mic febra literaturii. "Îmi plăcea să scriu de pe la 12-13 ani. Am avut niște profesori formidabili. Eram într-o clasă de derbedei. Am scris non-stop până în clasa a 12-a".
În final s-a decis să dea admitere la Medicină, pe vremea când competiția era infernală. Învăța zilnic 7-8 ore, efort sisific, greu de imaginat pentru generațiile de azi. După facultate, a avut șansa de a sta în preajma unor mari chirurgi din Capitală, apoi a lucrat ca medic pe vapor. Prima sa misiune a fost pe motonava Zărnești, în februarie 1989 și l-a purtat tocmai în Anglia.
Când acoperi mai multe teritorii, înțelegi mai bine umanitatea
Despre felul în care îmbină medicina de cel mai înalt nivel cu scrisul, are o explicație: "E bine să acoperi cât mai multe teritorii ca să înțelegi cât mai bine umanitatea". În adolescență îi plăcea suprarealismul. A debutat ca scriitor sub pseudonimul Sebastian A. Corn și a participat la cenacluri unde se citea în special proză SF. A fost o școală foarte bună, admite el, precizând că niciunul din grup nu se considera scriitor SF purist. Preferații săi sunt Bulgakov și marii ruși, dar și Hemingway.
Recunoaște că are o problemă cu corectitudinea politică "pentru că înlocuiește bunul simț, e un decalog extrem de simplist și forțat ", și cu școala, "care ne învață din ce în ce mai puțin să ne întrebăm de ce".