Dosar celebru construit de procurorii DNA, destrămat la Curtea Supremă. Un fost ministru a fost achitat

Dosar celebru construit de procurorii DNA, destrămat la Curtea Supremă. Un fost ministru a fost achitat

Fostul ministru al Comunicațiilor, Valerian Vreme a fost trimis în judecată de procurorii DNA, dar a fost achitat la Curtea Supremă, în dosarul Microsoft.

Un nou dosar întocmit de procurorii DNA a fost blocat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Este vorba despre trimiterea în judecată a lui Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, în dosarul „Microsoft”.

„Nu a putut fi identificată o încălcare a vreunei obligații prescrise de lege în sarcina acestuia... Implicarea inculpatului în toată procedura prealabilă încheierii contractului menționat nu poate avea o conotație penală”, au concluzionat cei de la Curtea Supremă, după cum anunță siteul luju.ro.

Valerian Vreme, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Valerian Vreme a fost trimis în judecată sub învinuirea de abuz în serviciu. Completul de 5 judecători al Înaltei Curți format din judecătorii Ioana Bogdan, Alina Ioana Ilie, Lavinia Valeria Lefterache, Andrei Claudiu Rus și Ana Hermină Iancu a menținut la data de 24 septembrie 2019 sentința de achitare a lui Valerian Vreme.

Verdictul de la fond fusese dat de către de un complet de 3 judecători ICCJ. O sentința prin care Valerian Vreme a fost achitat în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penală care prevede că „fapta nu este prevăzută de legea penală.” Fostul ministru fusese trimis în judecată pentru achiziționarea licențelor Microsoft.

Pasaje din decizia luată la Curtea Supremă

„În examenul propriu asupra cauzei, instanța supremă constată că instanța de fond, în urmă administrării unui amplu probatoriu, a reținut o situație de fapt corectă. Înalta Curte, Completul de 5 Judecători constată nefondate toate aceste critici, reținând că situația de fapt stabilită de instanța de fond este în totală concordanță cu probatoriul administrat atât în cursul urmăririi penale cât și al cercetării judecătorești, nefiind infirmată de cel administrat în prezența cale de atac.

În contextul concret al cauzei, Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 Judecători constată că prima instanța a făcut un examen amplu al materialului probator în raport cu împrejurările faptice, pe care le-a prezentat detaliat, valorificând coroborat toate mijloacele de proba administrate în cursul procesului penal, nefiind însă, infirmată prezumția de nevinovăție.”, se precizează într-un pasaj al deciziei luate de magistrații de la ICCJ.