Evenimentul Zilei > Politica > Judecătorii CCR, în imaps. Dorneanu: E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum
Judecătorii CCR, în imaps. Dorneanu: E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum

Judecătorii CCR, în imaps. Dorneanu: E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum

CCR a amânat, pentru 4 aprilie, pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Legea îl vizează direct pe liderul PSD, care nu a putut ocupa funcția de premier având o condamnare definitivă. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat că judecătorii nu au reuşit să ajungă la un consens întrucât decizia este "delicată" şi reprezintă cea mai "grea soluţie" pe care a trebuit Curtea să o dea până acum.

"S-a amânat pentru 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", a spus Dorneanu, citat de news.ro. 

Preşedintele Curţii a afirmat că au fost ridicate "foarte multe" probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate, problema fiind "delicată". Dorneanu a spus însă că este de părere că pe 4 aprilie "90%" sigur vor veni cu o soluţie.

Judecătorii Curţii au mai amânat şi pe 7 martie pronunţarea unei decizii în acest caz, invocând nevoia de aprofundare a cauzei. 

În 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.