Republica Moldova pune accent pe Educație, iar acest domeniu de care depinde viitorul țării se află în centrul atenției. Despre subiect a vorbit și Dorin Recean, șeful Executivului de la Chișinău.
Miercuri, prim-ministrul a participat la o ședință la care a discutat cu Dan Perciun, ministrul Educației, dar și cu membrii Consiliului Rectorilor.
Dorin Recean a vorbit despre atractivitatea universităților pentru studenții de peste hotare și potențialul acestora de a atrage mai mulți doritori de a-și face studiile în Republica Moldova. Totodată, șeful Guvernului a accentuat necesitatea de a îmbunătăți calitatea studiilor.
Dorin Recean, despre marea prioritate a Executivului de la Chișinău
„Educația este prioritatea absolută a Executivului. La fel, guvernarea e responsabilă de asigurarea creșterii economice, iar un factor-cheie pentru aceasta îl reprezintă forța de muncă înalt calificată. Aici, rolul instituțiilor de învățământ este crucial”, a punctat șeful Cabinetului de miniștri.
Prim-ministrul a menționat că ședințele cu rectorii reprezintă un început de dialog strategic. „Trebuie să ne întâlnim cât mai des, pentru a discuta despre dezvoltarea învățământului superior și a adopta o viziune comună, cu responsabilități și angajamente foarte clare pe ambele părți”, a adăugat șeful Executivului.
Printre prioritățile strategice prezentate de Ministerul Educației și Cercetării se numără: creșterea calității și a competitivității studiilor, creșterea veniturilor proprii ale universităților, dezvoltarea domeniului cercetării, integritatea, internaționalizarea, integrarea tinerilor absolvenți pe piața muncii etc, conform paranteze.md.
Este criză de profesori în Basarabia
Altfel, sistemul educațional din Republica Moldova înregistrează un deficit de șapte mii de cadre didactice.
Ministrul Dan Perciun a venit cu un mesaj către tineri, în care le-a vorbit despre impactul social al profesiei de pedagog, despre oportunitățile, dar și provocările acestei meserii.
,,Un profesor bun schimbă destine, schimbă societăți. E cea mai mare șansă pe care o poate avea un copil. Toți, dar absolut toți, își aduc aminte de un profesor bun și peste 10 și peste 50 de ani. Și, de regulă, nu-i despre lucrurile pe care le-a predat, dar e despre cum te-a făcut să te simți, despre încrederea în tine, despre sfaturile oferite și deschiderea de a te susține să visezi la mai mult”, a afirmat Dan Perciun.