Dorian Popa, păgubit de prietenul Donca. Cum plănuiește influencerul să-și recupereze banii

Dorian Popa, păgubit de prietenul Donca. Cum plănuiește influencerul să-și recupereze banii Sursa: Arhiva EVZ

Dorian Popa este doar un nume de pe lista celor care au investiti în afacerile lui Călin Donca. În urma acuzațiilor care planează asupra omului de afaceri brașovean, Dorian este pregătit să-și recupereze banii. Chiar dacă acest lucru ar înseamna să se întoarcă împotriva prietenului său, Călin Donca.

Dorian Popa a precizat că între el și Călin Donca s-a legat o oarecare prietenie. Actorul mai spune că omul de afaceri a fost foarte persuasiv atunci când și-a „vândut marfa”, drept urmare Popa nu a stat prea mult pe gânduri și a decis să achiziționeze la rândul său panourile solare furnizate de brașovean.

Dorian Popa

Sursă: Arhivă EVZ

Dorian Popa: „ Nu eu am promovat afacerea”

Dar, înainte de a lua atitudine, Dorian îi acordă omului de afaceri prezumția de vinovăție și așteaptă ca judecătorii să se pronunțe în această speță.

„ Asocierea de imagine, asocierea în business nu a existat niciodată. Chiar Călin Donca a spus: sunteţi printre primii investitori. Una e asocierea în business, una este un investitor și alta asocierea de imagine. Nu am promovat afacerea, am vorbit deschis pe vlogul meu de YouTube, am explicat în ce investesc, e o chestie normală.

Ne puteți urmări și pe Google News

L-am cunoscut pe Călin Donca în momentul în care am vrut să îmi montez panouri fotovoltaice. Cineva apropiat m-a întrebat de ce nu lucrez cu Călin, că omul e de 8 ani în domeniul energiei. Am postat pe vlog și facturile cu care mi-am plătit panourile. Toate informaţiile există în firma mea, probabil şi în firma lui. Şi când mi-am montat panourile pe casă, s-a legat un soi de prietenie.

Mi-a plăcut, omul mi-a vorbit frumos, în continuare nu ştiu ce să zic că se întâmplă, de abia astept ca justitia să decidă şi să ne spună ceva concret. Atât de dator m-am simţit pentru că am postat aceste lucruri pe YouTube de când s-a întamplat această situaţie încât am stabilit cu toti cei care au investit să-mi trimită pe email numerele lor de telefon, am creat pe whatsapp un grup cu toti aceşti oameni care au investit pentru a putea fi împreună să share-uim informaţii pe care le aflăm. Nu sunt genul de om care se fofilează şi până una alta cu toţi aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu investiţia noastră”, a explicat Dorian Popa.

Totodată, influencerul a precizat că a beneficiat de un discount pentru panourile fotovoltaice. Însă, la mijloc ar fi vorba de 40 de persoane păcălite. Astfel, în speranța că își vor recupera pagba au pus bas bazele unui grup de Whats App. Fiecare membru postează informații care i-ar putea ajuta să recupereze investiția.

„Am avut un discount în ce priveşte panourile. Preţul plătit pe panouri a fost un pic mai mic pentru casa mea. Există un contract făcut. Suntem circa 40 de investitori în acel grup, eu în continuare aştept mailuri de la toţi oamenii să fim acolo împreună. Nu ştim nimic concret, să vedem ce decide justiţia. Tot legea justiţiei spune că trebuie plecat de la prezumţia de nevinovăţie”, a spus Dorian Popa la România TV.

Actorul se teme că i-ar putea fi pus sechestru pe panourile fotovoltaice

Călin Donca este acuzat printre altele și de evaziune fiscală. Afacerea cu parcurile fotovoltaice nu face subiectul acuzațiilor care i se impută afaceristului din Brașov. Dar, Dorian Popa se teme că organele de cerecetarea ar putea totuși institui măsura sechestrării parcurilor respective, în situația în care prejudiciul ar fi mare.

Din nefericire pentru investitorii, unii dintre ei nu au încasat nimic de pe urma parcurilor fotovoltaice. Cum perioada de arest a fost extinsă de la 24 de ore la 30 de zile, influencerul consideră că anchetatorii au ceva dovezi.

„Ce ne îngrijorează pe noi este că de la 24 de ore, arestul a fost prelungit la 90 de zile, asta înseamnă că există nişte dovezi. Unii dintre noi nu au apucat să încaseze din aceste parcuri, există dovezile pe acest grup de whatsapp că unii investitori au încasat banii. Înţeleg că parcurile fotovoltaice funcţionează şi nu ar constitui unul dintre capetele de acuzare.

Sunt sigur stenograme. Eu l-am întrebat în iunie, când ar fi trebuit să putem încasa banii, şi mi s-a comunicat că există o problemă şi că mai durează actele. Nu e un secret că, în România, din punct de vedere birocratic, lucrurile pot intarzia. Se mai ameţesc actele, nu sunt semnate cum trebuie. Nu am putut decât să cred şi să ma gândesc ca poate ăsta e motivul.

Pe lângă prostul de mine, mai sunt alţi ameţiţi, nu suntem nici primii din lume care poate sunt influenţaţi de un discurs foarte bine pus la punct. Să vedem care e finalitatea şi să vedem dacă Călin Donca e vinovat şi dacă da, care e repercusiunea acelei vine asupra parcurilor noastre.

Discutam cu investitorii azi că dacă suntem ghinionişti şi prejudiciul avut va fi atât de mare încât să fie nevoie să fie blocate şi parcurile, degeaba nu constituie parcurile un cap de acuzare că probabil vor fi sechestrate sau folosite ca metodă de plată a prejudiciului şi atunci suntem în acelaşi cerc vicios”, mai spune influencerul.

„Statul trebuie să facă mai multe controale”

Influencerul recunoaște că este foarte posibil ca el și restul investitorilor să fi căzut în capcana afaceristului Donca. Dorian spune că ar fi fost manipulați prin arta oratoriei. Drept urmare, consideră că este datoria instituțiilor statului să inițieze mai multe controale, tocmai pentru ca oamenii ușor influențabili să nu fie păcăliți,

„Pentru mine a fost o chestie importantă pentru că ţin la moralitate şi mă interesează cum mă comport în faţa lui Dumnezeu şi m-am gandit sa intreb investitorii câti au aflat prin mine. Foarte mulţi dintre ei nici măcar nu ştiau că sunt investitor. Ne-am gandit ca poate e mai serios că te vedem şi pe tin dar mulţi au aflat direct de la Călin, avea influenţă mare în online.

Eu l-am cunoscut la mult timp după ce a aparut în online, au mai existat colaborări şi cu alţi influenceri. Cum să te ameţească un om, cu o prestanţă bine gândită, cu un discurs bine aranjat, printr-o minte strălucită? Minţile strălucite pot fi folosite şi în directii gresite, dacă asta s-a întâmplat in acest caz.

Este o chestie pe care parcă am si simtit-o, la un moment dat tot veneau din stanga si dreapta vorbe. Cand esti persoană publică, ai o rază de conexiuni mai mare şi am preferat să îl întreb pe Călin: măi, de ce aud lucrurile astea greşite? Mi-a dat o explicaţie pertinentă şi ştiind că, din păcate, oamenii vorbesc si despre mine lucruri neadevarate, am zis hai să plec de la prezumţia de nevinovatie, să mă gândesc că oamenii poate chiar sunt invidiosi.

Am cercetat un pic şi am descoperit că, in urma contractelor, când se rupe colaborarea, tu poti lua panourile, dar vorbind cu investitorii am stabilit împreună: păi ce facem cu panourile? Rămânem cu ele.

Am avut strângerea de inimă să aud că sunt persoane care poate au investit si peste 100 mii de euro. Am pornit de la zero, mi-e frică, eu nu mă pot arunca cu astfel de investiţii, dar sunt oameni care au investit o sumă colosală.

Eu știu că și în social media deja exista multe reguli: ANPC e proaspăt intrat in tot ce înseamnă reclama în mediul online, reclama în mediul online trebuie marcată. Am primit scrisoare directă de la ANPC, la mine există contract în spatele fiecărei colaborări.

De vreo doi ani, ANAF-ul a intrat în social media și a început să facă curățenie. Toate instituțiile îşi fac treaba și cred ca ce e de subliniat e să încercăm să deschidem ochii mai mult. Dar să fim serioşi şi sa nu uităm exemple din trecut, Caritas, FNI. Există, din păcate, oameni care manipulează alți oameni. Dacă inteligenţa lor  e crescută, e foarte greu să îţi dai seama cu cine ai de-a face.

Repet, nu știu dacă şi Călin Donca e un aşa om care a manipulat și care a escrocat, dar dacă aceasta va fi finalitatea, înseamnă că, din păcate, există astfel de oameni.

Dacă faceţi istoricul lui Călin din online veţi vedea că e un om cu familie, are cinci copii, vorbeşte cum trebuie, ne putem reproşa multe în viaţă, dar unii sunt asa buni disimulatori incât ce să-ți reproșezi? Te dezamăgeşte cine te aștepți mai puțin.

Cel mai frumos ar fi să existe legi mai atente care nu descoperă după 7 mii de ani astfel de lucruri, poate le descoperă mai des. Să existe controale recurente cu o rutină stabilită. Poate unii dintre noi suntem ușor manipulabili, dar ar trebui să fim îngrijiţi. De ce a durat atât de mult timp să se descopere aceste lucruri? Călin e in online de vreo 2-3 ani.

Eu nu cred că controalele la firme au legătură cu asocierea în spațiul public a imaginii. Ce se întâmplă cu controalele care pot găsi astfel de nereguli în acte? O delapidare nu se întâmplă de azi pe mâine”, a conchis Dorian Popa.