Dorel Zaica. „Un om, un pictor, un creator de artiști”

Dorel Zaica. „Un om, un pictor, un creator de artiști”

Dorel Zaica, pictor, grafician și scriitor, absolvent al Liceului de arte plastice și al Institutului de arte plastice ”Nicolae Grigorescu”, fost profesor de desen la Școala generală nr. 84 din București (între 1965–1978 ), fost profesor de desen și pictură la Liceul de Arte Plastice ,,Nicolae Tonitza,, din Bucuresti ( între 1978-2000, director al liceului între 1990-1992), este și inițiatorul metodei pedagogice Zaica.

Marți, 20 iunie 2023, s-a deschis în spațiile generoase ale Galeriei Romană, la inițiativa și cu sprijinul domnului Ion Grigorescu, expoziția retrospectivă a profesorului Dorel Zaica. Cu toate că starea de sănătate a dânsului cere multă  odihnă, dl. profesor Zaica a făcut un efort extraordinar și ne-a onorat cu prezența la vernisaj. Se putea citi în ochii dânsului emoția pură a revederii lucrărilor sale dragi, expuse pe simezele galeriei.

Emil Ene, coproprietarul galeriei, a avut un discurs la fel de înduioșător: ”avem o deosebită plăcere, aș spune chiar o șansă rară, să avem în această seară alături de noi, un om, un pictor, un creator de artiști. Poate cel mai important profesor din istoria contemporană, așa cum mulți nu mai sunt, pe dl Dorel Zaica”. 

A fost o seară emoționantă, nostalgică, o atmosferă caldă care a adus cu sine lacrimi de bucurie atât în ochii profesorului, cât și în ochii foștilor săi elevi.  

Pe simeze pot fi admirate lucrări din diferite perioade de creație ale artistului, tematici multiple în diferite tehnici (uleiuri, acuarele, colaje, pasteluri și grafică). Expoziția reprezintă încununarea muncii profesorului de mai bine de jumătate de secol, acesta dedicându-și întreaga viață creației atât în plan plastic, cât și pedagogic și literar. 

În deschidere au luat cuvântul dna Alina Șerban, istoric de artă

”Sunt mai mult de 13 ani de când asistăm la expoziția personală a domnului Zaica în Bucuresti și cred că este un moment important care trebuie marcat.... Eu l-am cunoscut pe dl Zaica, mai exact în 2017, unde, prin intermediul d-lui Ion Grigorescu, l-am vizitat în atelierul său. Eram în căutarea unor povești despre istoria recentă a artei românești, despre modalități diferite și alternative de a gândi plastica și modalități de abordare a vizualului în arta românească, a recuperării și a punerii în valoare a ceea ce s-a întâmplat de-a lungul ultimilor 50 de ani în arta românească. Desigur, dl. Zaica este, din această perspectivă, un punct de plecare important. Am fost impresionată de povestea experimentelor pedagogice și de creație pe care dl Zaica le-a început în anii 70 o dată cu numirea sa la această școală din Vitan și continuate la Liceul Tonitza...

Există o anumită simplitate, dar nu simplificare a felului în care dl. Zaica abordează arta, un mod specific care se regăsește în pictura sa și anume un aspect pe care îl numesc eu ”primenirea sufletului”. Pictura d.lui Zaica este despre sufletul pierdut și regăsit, este despre sufletul bolnav și vindecat, este un mod de a ne întoarce la lucrurile primordiale....Din perspectiva mea, pictura d.lui Zaica este o propunere, o provocare a noastră de a avansa în această grădină a întrebărilor și de a încerca să găsim, fiecare în felul nostru, întrebări despre modul în care noi trăim în prezent, de a ne regăsi sufletul și de a pune în prim plan un anumit tip de relaționare cu ceilalți.” 

 Și Preot Prof. Ioan Buga: 

”De ce este pictura arta cea mai importantă dintotdeauna? Arta portretului, arta chipului? Explicația o găsim acolo unde găsim toate explicațiile posibilie. În Sfânta Scriptură, în cartea Geneza, în cartea Facerii, la sfârșitul creației de către Dumnezeu, după șirul celor 6 zile: ”Și a privit Dumnezeu toate câte le facuse si iată erau frumoase foarte”... Mai ales frumusețea absolută a universului plin de frumusețe este omul care este făcut după icoana și după asemănarea lui Dumnezeu.... Primul pictor, prima icoana făcută de Dumnezeu însuși este omul, adică și-a pictat chipul în oglindă... Motivul predominant al picturii d.lui Zaica este religios....Pictorul nu este decât omul care tot timpul contemplă universul în care trăiește. Nu doar privește. Contemplă.  În adâncul, în abisul creației se află Dumnezeu Creatorul. ”

„Sunt copleșit de ce a ieșit. Nu mă așteptam nici eu. Lucram în continuu până seara târziu și când le-am văzut aici, cu toată simplitatea lor, multitudinea de lucrări și subtilitatea lor mă cuceresc. Pur și simplu nu îmi vine să cred că au apărut aceste ființe. Este cea mai mare surpriză a vieții mele ”, a spus dl profesor Dorel Zaica impresionat de expoziție. 

Așadar, nu ezitați să vizitați expoziția ”Grădinărirea omului”, care este deschisă până la 20 iulie 2023. 

Program galerie: Luni-vineri: 10:00 – 18:00, Sâmbătă: 10:00 – 15:00

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News