Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Dorel” a lovit portavionul britanic HMS Prince of Wales
„Dorel” a lovit portavionul britanic HMS Prince of Wales

„Dorel” a lovit portavionul britanic HMS Prince of Wales

Două incidente, jenante ținându-se cont de prestigiul Royal Navy, au afectat noile portavioane ale Marii Britanii.

Al doilea incident, mai grav, a avut loc în octombrie, în sala mașinilor navei, când mii de litri de apă de mare s-au deversat și au distrus sistemele electrice vitale ale portavionului care are un deplasament de 65.000 de tone și care a costat 3,2 miliarde de lire sterline.

Potrivit presei britanice, cauza avariei a fost o defecțiune la sistemul de stingere a incendiilor. Un purtător de cuvânt al Royal Navy a vorbit apoi despre o „problemă cu un sistem intern” și a anunțat deschiderea unei anchete pentru a determina cauza. În plus, el nu a reușit să precizeze amploarea daunelor.

Or, potrivit unor surse citate de presa britanică, reparațiile „ar putea dura până la șase luni” și „costurile lor vor ajunge la milioane” de lire sterline.

HMS Prince of Wales urma să plece în Statele Unite pentru a-și continua testele cu avioane F-35, la sfârșitul anului.

„Este jenant. Deplasarea în SUA a necesitat ani de planificare și acum a trebuit să spunem că nu putem veni”, a declarat o sursă pentru presa britanică.

Royal Navy a declarat că nu va comenta cu privire la starea în care se află portavionul  HMS Prince of Wales sau cu privire la orice modificare a programului său. Dar a spus că nava va fi operațională până în 2023, așa cum era planificat.

HMS Prince of Wales este al doilea dintre cele două noi portavioane ale marinei britanice. Este mai lungă și mai grea decât sora ei mai mare, HMS Queen Elizabeth.

Cele două nave pot găzdui 36 de avioane F-35B și patru elicoptere.

Foto: Opex 360

PAGINA ANTERIOARA