Forțele Armate Ruse au dezmințit informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora autoproclamata republică populară Doneţk intenționează să își creeze propria flotă. Ministerul Apărării din Rusia susține că „informația nu corespunde cu realitatea”.
Mihail Mizinţev, șeful Centrului management operațional al Statului Major al Forțele Armate Ruse, a făcut sâmbătă o serie de precizări cu privire la informațiile distribuite de reprezentanții Ministerului ucrainean de Externe în mass-media. Acesta a dezmințit zvonurile potrivit cărora autoproclamata republică populară Doneţk intenţionează să creeze propria flotă cu navele străine care se află în portul Mariupol.
''Făcând referire la declaraţiile reprezentanțiilor Ministerului ucrainean de Externe, mass-media occidentală difuzează intens informații false despre intenția autorităților autoproclamatei republici populare Doneţk de a crea, cu sprijinul deplin al Rusiei, o flotă națională din navele străine confiscate în portul Mariupol'', a spus Mizinţev, potrivit interfax.ru.
''În acest mod, partea ucraineană încearcă să discrediteze acțiunile Federației Ruse în teritoriile care au intrat sub controlul său și acuză autoproclamata republică populară Doneţk de încălcarea dreptului maritim internațional în legătură cu navele aflate sub pavilion străin din portul Mariupol'', a afirmat Mihail Mizinţev.
Oficialii de la Kremlin neagă blocarea navelor cu cereale
Rusia susține că nu este implicată în blocarea navelor ucrainene cu cereale și nici nu dorește crearea unei crize alimentare la nivel mondial. Pe 20 mai, Ministerul rus al Apărării a anunțat preluarea completă a orașului Mariupol, unul dintre cele mai mari porturi comerciale din Ucraina. Cinci zile mai târziu, oficialii ruși au anunțat că portul Mariupol a început să funcționeze în regim normal.
''Amenințarea creată de autorităţile de la Kiev cu privire la lansarea de atacuri și pericolul ridicat al exploziei minelor nu le permit navelor să iasă fără obstacole în larg'', a mai spus el. Potrivit lui Mizinţev, forțele armate ruse au creat condiții pentru funcționarea a două coridoare maritime - unul, în Marea Neagră, pentru a ieși din porturile Herson, Mikolaiv, Cernomorsk, Oceak, Odesa și Iujne în direcția sud-vest de la marea teritorială a Ucrainei, precum și, unul, în Marea Azov, pentru ieșirea din portul Mariupol în direcția Mării Negre.
''Autoritățile de la Kiev continuă să evite cooperarea cu reprezentanții statelor străine și ai companiilor armatoare pentru a rezolva problema asigurării ieșirii în siguranță a navelor blocate către zonele de adunare'', a susţinut Mizinţev. El a afirmat că ''se menţine pericolul pentru navigație și deteriorarea infrastructurii portuare, din cauza minelor ucrainene, care au rupt ancorele şi se află în derivă, de-a lungul coastei statelor riverane Mării Negre''.
''Federația Rusă întreprinde întreaga gamă de măsuri pentru a asigura siguranța navigației civile în apele Mării Negre și Azov'', a mai adăugat oficialul rus.