Donald Trump a scăpat ieftin în fața „Valului albastru”

„Formidabilă victorie, în noaptea aceasta. Vă mulțumesc tuturor!”, a scris Donald Trump pe Twitter după alegerile de la jumătatea mandatului. Entuziasmul președintelui este real sau jucat?

Istoria arată că alegerile de la jumătatea mandatului i-au fost întotdeauna defavorabile partidului președintelui. De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, acesta a pierdut în medie, la fiecare „midterms”, 26 de locuri în Camera Reprezentanților și 4 în Senat. În alegerile de la jumătatea primului său mandat (așa cum este cazul acum pentru Trump), Barack Obama a înregistrat un rezultat pe care el însuși l-a numit „catastrofal”: 69 de locuri pierdute în Congres.

Cel puțin din acest punct de vedere, rezultatul de marți este unul pozitiv pentru Trump și Republicani, care și-au păstrat și mărit controlul asupra Senatului, dar au pierdut de puțin majoritatea în Cameră. „Valul albastru” (după culoarea Democraților) anunțat de mulți comentatori că va mătura scena politică americană s-a spart înainte de a lovi țărmul.

Nu vă lăsați înșelați. Alegerile de la jumătatea mandatului nu au fost o noapte proastă pentru Trump”, este titlul unui editorial din The Guardian, ziar care nu obișnuiește să manifeste amabilități față de ocupantul Casei Albe.

Faptul că a păstrat controlul asupra Senatului reprezintă o victorie importantă pentru Trump. Camera superioară este cea care aprobă numirile de judecători federali, astfel că președintele își va putea continua înnoirea galopantă a corpului de judecători cu persoane conservatoare, care îi împărtășesc convingerile politice. Acest lucru este de natură a orienta America spre dreapta pentru decenii de acum încolo.

 

Camera, bună la hărțuit

Senatul are un rol important și în politica externă a administrației, ceea ce înseamnă că alegerile de marți nu vor aduce nici o schimbare semnificativă în atitudinea lui Trump față de marile probleme externe: NATO, UE, Rusia, China. Din acest motiv, România nu are de ce să-și facă griji: Washingtonul va rămâne același partener strategic ca până acum. Cu condiția, evident, ca Bucureștiul să nu-i întoarcă spatele, preferând alte alianțe.

Totuși, pierderea controlului asupra Camerei Reprezentanților este de natură să îi pună destule piedici lui Trump. Camera are privilegiul de a emite citații, de a lansa investigații realizate de procurori desemnați sau de FBI în orice domeniu de interes public și de a vota pentru efectuarea unor audieri publice în cazuri controversate.

De pildă, Democrații vor putea investiga acum în ce măsură acesta și-a plătit taxele, dacă există posibile conflicte de interese sau să deschidă noi cercetări privind eventualitarea legăturilor lui Trump cu Rusia.

Sau să fixeze audieri publice cu presupusele victime sexuale ale președintelui, spre deliciul presei, în speranța că vor mai eroda ceva din capitalul de popularitate al acestuia, ajuns la un nivel record de 51%.

 

Spectrul lui Bill Clinton bântuie încă

 

Câștigarea controlului asupra Camerei face posibilă, teoretic, lansarea unei proceduri de „impeachement” (inculpare) a lui Donald Trump. Însă, Senatul este cel care aprobă inculparea efectivă, fiind nevoie de două treimi din voturile Camerei superioare, în condițiile în care Republicanii și-au întărit controlul asupra Senatului.

Apoi, pentru o procedură de „impeachement” este nevoie și de un motiv. Cel mai vehiculat a fost complicitatea lui Trump cu Rusia în alegerile din 2016. Or, de mai bine de un an și jumătate, ancheta procurorului special Robert Mueller bate pasul pe loc și nu a adus nici un fel de dovezi.

De notat că ideea unei inculpări a președintelui a fost mai populară în presă decât în rândurile Democraților. Aceasta, din cauza efectului pe care îl produce de obicei asupra alegătorilor. Ca exemplu, stă cazul lui Bill Clinton. Totul s-a întors împotriva republicanilor, care au militat fără răgaz pentru inculpare. Ceea ce a produs o asemenea mobilizare în tabăra Democrată, încât au câștigat cinci locuri în Camera Reprezentanților. Republicanul Newt Gingrich, președintele Camerei la vremea respectivă, a fost nevoit să demisioneze.

Altfel zis, Democrații se tem că lansarea unei proceduri de „impeachment” împotriva lui Donald Trump ar putea provoca furia și mobilizarea Republicanilor la alegerile din 2020, unde actualul președinte este oricum mare favorit.