Donald Trump a revenit sâmbătă la Butler, Pennsylvania, locul unde, pe 13 iulie, a supraviețuit unei tentative de asasinat. În fața unei mulțimi entuziaste, Trump a declarat cu fermitate că nu va renunța niciodată, în ciuda atacurilor la care a fost supus. „Acum 12 săptămâni, chiar aici, un asasin a încercat să mă reducă la tăcere, pe mine și mișcarea noastră. Acest monstru vicios a fost aproape de a reuși, dar mâna Providenței l-a împiedicat”, a afirmat fostul președinte.
Determinarea lui Trump: „Nu mă voi pleca niciodată”
Cu un ton provocator, Donald Trump le-a transmis susținătorilor săi că va continua să lupte: „Nu voi renunța niciodată, nu mă voi pleca niciodată, nu mă vor sfărâma niciodată”. Aceste cuvinte au venit într-un context sensibil, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, în care Trump va concura împotriva vicepreședintei democrate Kamala Harris.
În timpul mitingului, Trump a ținut un moment de reculegere la ora exactă la care au avut loc focurile de armă pe 13 iulie, aducând un omagiu victimei Corey Comperatore, scrie AFP. După acest moment solemn, el și-a reluat discursul cu aceeași determinare, criticând ceea ce el numește „dușmanii din interior”, pe care îi consideră mult mai periculoși decât adversarii externi.
Securitate sporită la mitingul din Butler
Evenimentul a fost marcat de măsuri stricte de securitate, inclusiv prezența lunetiștilor pe acoperișurile clădirilor din jur și a unei drone care monitoriza mulțimea. Jurnalistul AFP prezent la fața locului a remarcat că la miting au fost prezenți mult mai mulți oameni decât la întâlnirea precedentă din Butler. Mulți participanți purtau tricouri cu imaginea lui Trump, iar unii aveau urechea acoperită, în amintirea bandajului pe care acesta l-a purtat după atacul din iulie.
Donald Trump a fost precedat pe scenă de candidatul republican la vicepreședinție, J.D. Vance, și de miliardarul Elon Musk, care a susținut un discurs în favoarea fostului președinte. Musk a avertizat că alegerile din noiembrie reprezintă „o luptă care nu trebuie pierdută” și că, în cazul unei înfrângeri a lui Trump, ar putea fi „ultimele alegeri”.
Tentativa de asasinat împotriva lui Trump a șocat SUA
Tentativa de asasinat din 13 iulie a avut un impact major asupra campaniei electorale. Trump, care conducea sondajele de opinie în fața președintelui Joe Biden, a profitat de acest incident pentru a se prezenta drept un „martir politic”. Apropiații săi i-au acuzat pe democrați de incitare la violență, acuzându-i că l-au prezentat pe Trump ca fiind un pericol pentru democrație.
În timpul incidentului din iulie, un tânăr a reușit să tragă mai multe focuri de armă în direcția fostului președinte, rănindu-l ușor la urechea dreaptă. Un spectator a fost ucis, iar alți doi au fost grav răniți. Atacatorul, Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat mortal de agenții Secret Service. Această scenă dramatică, în care Trump a apărut cu urechea sângerândă, dar sfidător, cu pumnul ridicat, a fost imortalizată sub un mare drapel american și a făcut înconjurul lumii.
Harris a mers în Carolina de Nord
Tentativa de asasinat din Butler, urmată de o a doua încercare în septembrie pe terenul de golf din Florida al fostului președinte, a șocat nu doar Statele Unite, ci și scena internațională.
Ultimul președinte american asasinat a fost John F. Kennedy, în 1963.
În timp ce Trump își desfășura mitingul la Butler, Kamala Harris a vizitat Carolina de Nord, un alt stat cheie în alegerile din noiembrie. Harris s-a întâlnit cu echipe de salvatori și victime ale unui uragan puternic care a lovit sud-estul Statelor Unite, provocând peste 220 de morți.