Ce a greșit Secret Service la al doilea atentat asupra lui Trump
- Iulia Moise
- 23 septembrie 2024, 17:24
Un fost șef din Secret Service a dezvăluit care au fost punctele nevralgice în cazul celui de al doilea atentat la viața fostului președinte Donald Trump. După părerea acestuia, Secret Service trebuia să se adapteze mai bine „în funcție de loc”
Activitatea și eficiența Secret Service pusă sub semnul întrebării
A.T. Smith, fost director adjunct Secret Service, a vorbit despre incidentele din ultimele trei luni, ce l-au vizat pe Trump, și despre ce e de făcut, într-un interviu pentru Adevărul.
Secret Service a fost înființat în 1865 și are la ora actuală peste 8.300 de angajați, Serviciul asigură protecția președinților americani din 1901 și pe cea a candidaților principali la alegerile prezidențiale începând cu 1968
Agenția a fost aspru criticată în urma atacului în care Donald Trump, candidatul la președinția SUA a fost rănit la ureche. Atunci, Directoarea Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat.
Ulterior, după incidentul de duminică, 16 septembrie, pe care FBI l-a numit o aparentă tentativă de asasinare a lui Trump și care s-a desfășurat la clubul său de golf din West Palm Beach, Florida, sistemul de protecție al Secret Service a funcționat.
A.T. Smith este de părere că efectivul de agenți trebuie mărit
A.T. Smith este fost director adjunct al Secret Service în perioada 2012-2015 și are o vastă experiență în domeniu.
Fostul înalt oficial are două mastere în Management și Justiție la Universitățile Johns Hopkins și Alabama, fiind licențiat în Justiție la Universitatea din Carolina de Sud.
Fostul director adjunct declară că este nevoie de mai mult personal în cadrul Secret Service.
„Cred că da, e nevoie de mai mulți oameni în Secret Service, și spun asta bazându-mă pe ce declară autoritățile. E necesar să fie oameni mai mulți. Este o perioadă extrem de încărcată pentru Secret Service, nu doar pentru că suntem în an electoral și au loc alegeri prezidențiale în America, ci și pentru că în curând va începe Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care este cumva întotdeauna un vârf în ceea ce privește numărul mare de oameni de care Secret Service are nevoie, fiind vorba de numeroși șefi de stat și de guvern, și cred că probabil vor reloca mulți oameni din diferite zone din țară. Legat de tentativa de asasinat din Butler, din iulie, cred că una dintre probleme a fost aceea că Secret Service a relocat mulți oameni către alte agenții federale. Însă eu sper că problema resurselor umane se va remedia”, decară fostul oficial.
Agenții Secret Service trebuie să se adapteze în permanență la condițiile din teren pentru a nu fi vulnerabili
Referindu-se la cele două tentative de asasinat din ultimele trei luni, A.T. Smith susține că serviciul învață din greșelile făcute anterior și se perfecționează pentru a putea evita vulnerabilitățile.
„Întotdeauna sunt lecții de învățat. Pentru că de fiecare dată când este o tentativă de asasinat, asta înseamnă o vulnerabilitate. O tentativa de asasinat dovedește vulnerabilitate și în același timp îți permite să o analizezi, să explorezi acea vulnerabilitate și, învățând din vulnerabilitate, să o remediezi. Iar Secret Service a făcut asta de fiecare dată. Secret Service a învățat constant să se perfecționeze. După asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, puștile cu lunetă au devenit o problemă, un risc. Iar Secret Service a devenit foarte proactiv în acest sens. Așa au apărut contralunetiștii, pentru ca Secret Service să poată gestiona așa cum trebuie riscurile ridicate de trăgătorii de la distanță”, spune A.T. Smith, în interviu.
Secret Service trebuie să fie în permanență proactiv
Fostul director adjunct al Secret Service continuă: „întotdeauna trebuie să fii proactiv în, să te adaptezi în funcție de scenariu. Legat de ultima tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, una dintre informațiile recente ce apar acum este aceea că s-ar fi putut știi că gardul de la terenul de golf și terenul însuși ar putea fi vulnerabilități. Trebuie adaptare în funcție de situație, de loc.”
În Congresul American, urmează să fie votat săptămâna aceasta un proiect de lege care prevede suplimentarea cu 231 milioane de dolari a Secret Service, agenția care este responsabilă de protejarea înaltelor personalităţi politice americane după cele două tentative de asasinat asupra lui Donald Trump.