Donald Trump a declarat că dacă va fi ales președinte, SUA ar putea renunța la garanția de a oferi protecție celorlalte state membre NATO.
Într-o declarație pentru New York Times, Trump a spus că Statele Unite vor sări în ajutorul celorlalte țări dacă acestea „și-au îndeplinit obligațiile față de noi”.
Solidaritate în NATO
Toate statele din NATO sunt semnatare ale tratatului care spune că se vor sprijini reciproc în cazul unui atac asupra uneia dintre ele. Donald Trump a dat de înțeles că are o altă viziune asupra politicii externe decât cea a predecesorilor săi și vrea să reducă cheltuielile SUA pentru apărare, precum și implicarea armatei americane în afara frontierelor.
Comentariile făcute de candidatul republican la Casa Albă lovesc principii fundamentale ale Alianței Nord- Atlantic. Articoul 5 al Tratatului de creare a NATO precizează că țările membre sunt datoare să se ajute, în cazul unui atac. Statele Unite au făcut de mulți ani presiuni asupra aliaților lor europeni să aloce mai multe fonduri de la bugetul de stat pentru domeniul apărării. Dar niciodată nu s-a pus problema ca SUA să își nege responsabilitățile sau să renunțe la rolul de lider în NATO.
Îngrijorarea aliaților
Republicanul Trump pare că nu dorește să insiste asupra ideii că statele membre NATO trebuie să respecte principiile democratice. Declarațiile sale ar putea fi, însă, percepute de partenerii Washingtonului ca îngrijorătoare.
Într-o perioadă în care tensiunile cresc cu Moscova, ideea ca SUA să devină un aliat pe care nu te poți baza ar fi un coșmar pentru statele membre. Întrebat despre agresiunea Rusiei față de statele NATO din regiunea baltică, Trump a sugerat că SUA ar putea abandona protecția pe termen lung oferită de SUA unor astfel de națiuni