Dacă va fi reales în funcție în noiembrie, fostul președinte Donald Trump plănuiește să intensifice războiul comercial dintre Statele Unite și China, pe care l-a declanșat în timpul primului său mandat prezidențial.
Într-un interviu difuzat duminică, Donald Trump a confirmat că are în vedere planul de a impune tarife de 60% sau chiar mai mari la bunurile chinezești, în eventualitatea unui al doilea mandat al său. „Trebuie să o facem”, a declarat Trump în cadrul interviului acordat emisiunii Sunday Morning Futures de la Fox.
Trump vrea să impună tarife uriașe Chinei
Washington Post a relatat că echipa de campanie a lui Donald Trump ia în considerare un plan teoretic de impunere a unor tarife de 60% asupra Chinei.
Duminică, fostul președinte a menționat că ar putea chiar să meargă mai departe: „Poate că va fi chiar mai mult decât atât”.
În plus față de China, fostul președinte a declarat că va impune un tarif general de 10% asupra tuturor importurilor în SUA, în ciuda unor critici ample referitoare la modul în care aceasta ar putea afecta consumatorii.
Buzunarele americanilor ar putea fi afectate
Nikki Haley, fostul ambasador al SUA la ONU și singura contestatară a lui Trump la președinție, a criticat această propunere de politică din cauza impactului pe care l-ar putea avea asupra bugetelor americanilor.
Ea a avertizat că ceea ce urmează să facă Donald Trump va duce la o creștere a cheltuielilor pentru fiecare gospodărie cu 2.600 de dolari pe an. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat în ianuarie, difuzat la emisiunea "Squawk Box" de la CNBC, în care a făcut referire la datele Uniunii Naționale a Contribuabililor, o organizație conservatoare din punct de vedere fiscal. Dezaprobarea sa reflectă îngrijorările investitorilor de pe Wall Street, care se tem că un alt război comercial cu China ar putea perturba din nou piețele.
Dondald Trump, val de tarife de 250 de miliarde de dolari împotriva Chinei
Beijingul a răspuns ulterior cu propriul set de tarife împotriva SUA, într-o confruntare economică care a durat ani de zile și a perturbat dinamica comerțului global.
Războiul comercial al lui Trump cu China a costat aproximativ 195 de miliarde de dolari pentru americani din 2018, conform American Action Forum.
De asemenea, bătălia economică a dus la pierderea a peste 245.000 de locuri de muncă în SUA, potrivit Consiliului de Afaceri SUA-China. La acea vreme, Deutsche Bank estima că războiul comercial a dus la pierderea a mii de miliarde de dolari de pe piața de valori.
Disputa tarifară a tensionat relațiile dintre SUA și China, anterior cei mai mari parteneri comerciali, din punct de vedere geopolitic.
Președintele Joe Biden a încercat să îmbunătățească relațiile tensionate de-a lungul mandatului său. Trump l-a criticat pe Biden pentru politica sa de calmare a relațiilor cu China și, în același timp, și-a exprimat admirația față de președintele autoritar al Chinei, Xi Jinping.
„Îmi place foarte mult președintele Xi. A fost un bun prieten al meu în timpul mandatului meu”, a declarat Trump duminică.
Anterior, Trump l-a lăudat pe Xi pentru capacitatea sa fermă de a conduce guvernul și poporul chinez.
Într-un interviu acordat lui Sean Hannity de la Fox News în decembrie, Trump a spus că, dacă va fi reales pentru un al doilea mandat, va fi dictator "din prima zi". Ulterior, într-un interviu difuzat duminică, Trump a susținut că a vrut să spună că va fi "un dictator" în prima sa zi de mandat, "prima zi", dar doar pentru o zi. Cu toate acestea, declarația sa a stârnit îngrijorare printre experții în domeniul electoral și a oferit un subiect de atac pentru opoziția sa.