Judecătoarea Amy Coney Barrett a obținut votul necesar nominalizării pe postul vacant de judecător la Curtea Supremă de Justiție a SUA. Ce semnificație are victoria lui Donald Trump a explicat Fox News.
Senatul a votat cu scorul de 52-48 luni seara pentru a o confirma pe Amy Coney Barrett la Curtea Suprem într-o mișcare care face ca judecătorul de la Curtea de Apel din Circuitul 7 și profesor de drept la Universitatea Notre Dame să fie a treia numire la Curtea Supremă făcută de către președintele SUA Donald Trump, consolidând moștenirea administrației sale cu doar o săptămână înainte de ziua alegerilor, transmite Fox News.
Ultimul președinte care a nominalizat trei noi judecători la Curtea Supremă a fost Ronald Reagan.
"Judecătoarea Barrett a promis că va emite hotărâri bazate exclusiv pe o lectură fidelă a legii și a Constituției, așa cum a fost scrisă, nu va legifera din postura de judecător", a declarat Donald Trump la Casa Albă, luni, în cadrul ceremoniei care a însoțit jurământul lui Barrett. „Poporul american își pune încrederea și credința în tine în timp ce îți asumi sarcina de a ne apăra legile, Constituția și această țară pe care o iubim cu toții ”.
Votul de luni a marcat sfârșitul unui proces de confirmare care a durat mai puțin de 40 de zile de la moartea răposatei judecătoare Ruth Bader Ginsburg până la confirmarea succesoarei sale, Amy Coney Barrett. În acea perioadă, democrații s-au opus cu vehemență la viteza și momentul confirmării înainte de alegeri. Pe de altă parte, republicanii au susținut palmaresul academic și de judecător al lui Barrett ca fiind impecabil - susținut de aprecierea de către Asociația Baroului American (ABA) ai cărei reprezentanți au transmis mesaje care o defineau ca fiind „genială” și un „gigant intelectual”.
Judecătorul Clarence Thomas i-a luat luni seara jurământul constituțional lui Amy Coney Barrett la Casa Albă, în timp ce președintele Curții Supreme îi va lua jurământul judiciar într-o ceremonie privată la Curte marți.
Senatoarea Susan Collins, R-Maine, a fost singura republicană care a votat împotriva lui Amy Coney Barrett după ce și-a exprimat obiecțiile față de declanșarea unei nominalizări la Curtea Supremă înainte de alegeri, după ce republicanii l-au blocat pe candidatul lui Obama, Merrick Garland, înainte de alegerile din 2016. Senatoarea Lisa Murkowski, R-Alaska, și-a exprimat, de asemenea, aceleași îngrijorări ca și Collins și a votat împotriva unei moțiuni de procedură pentru a avansa nominalizarea lui Amy Coney Barrett duminică, dar a votat pentru nominalizare luni.
Toți cei 45 de senatori democrați și doi independenți au votat împotriva confirmării lui Amy Coney Barrett.
Liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, R-Ky., a declarat duminică, în timp ce Senatul a înaintat o moțiune procedurală care a stabilit votul de luni, că partidul său ar trebui să „se simtă bine” cu privire la implicarea lor în avansarea confirmării lui Barrett.
"Acest lucru este cu adevărat unul de care să fim mândri și cu care să ne simțim bine. Am adus o contribuție importantă la viitorul acestei țări", a spus McConnell, în timp ce Senatul a propus-o pe Amy Coney Barrett pentru confirmarea unui loc pe viață la Curtea Supremă. "O mulțime din ceea ce am făcut în ultimii patru ani vor fi anulate mai devreme sau mai târziu de următoarele alegeri... Însă ei nu vor putea întoarce decizia de azi."
Senatorul republican McConnell a susținut ca administrația de la Casa Albă să acorde prioritate nominalizărilor judecătorilor în cei aproape patru ani în care Trump a fost președintele SUA. Amy Coney Barrett va fi cel de-al 220-lea judecător federal numit de Trump în acest moment în primul său mandat, fiind depășit doar Jimmy Carter.
Concentrarea lui McConnell asupra numirilor judiciare a dus la rămânerea a zero locuri vacante în curțile de apel federale - deși confirmarea de luni lui Amy Coney Barrett creează un alt loc liber.