Donald Trump îşi continuă incredibila cruciadă pentru obţinerea victoriei

Donald Trump l-a invitat la Casa Albă pe liderul republican al Senatului şi pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Michigan.

La mai bine de zece zile de la anunţarea victoriei democratului Joe Biden, Donald Trump este ferm: alegerile prezidenţiale sunt „trucate” şi, de fapt, el a câştigat scrutinul. În timp ce multe dintre contestaţiile depuse sunt respinse de instanţe (sau retrase chiar de republicani), eforturile legale ale preşedintelui s-au îndreptat parţial către Michigan, câştigat de Biden: potrivit mai multor mass-media americane importante, joi, 19 noiembrie a invitat reprezentanţi ai acelui stat la Casa Albă.

Potrivit Associated Press, care citează două persoane familiarizate cu această chestiune, vorbind în condiţii de anonimat, preşedintele i-a invitat pe liderul republican al Senatului Michigan, Mike Shirkey, şi pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor al Statului, Lee Chatfield.

Dacă motivul acestei întâlniri şi numărul exact al reprezentanţilor republicani invitaţi nu au fost precizaţi, „New York Times” aminteşte că membrii echipei Trump se asigură astfel că statele partizane ar putea trimite, în anumite scenarii, delegaţiile pro-Trump la colegiul electoral pentru a ocoli votul popular care l-a ales pe Biden, deşi unii spun că are un avans de voturi faţă de Donald Trump.

Mike Shirkey şi Lee Chatfield, însă, au sspus deja că nu vor încerca să inverseze fraudulos victoria lui Biden, a spus agenţia de presă

„Legea din Michigan nu include posibilitatea ca legislativul să selecteze direct alegătorii sau să atribuie alegătorii altcuiva decât celui care a primit cele mai multe voturi”, a spus purtătorul de cuvânt al liderul Senatului Republican săptămâna trecută.

Invitaţia vine după o serie de întorsături în stat, unde oficialii electorali republicani au refuzat marţi timp de câteva ore să valideze voturile exprimate în Stat, inclusiv în oraşul Detroit, unde populaţia de culoare este majoritară şi votează în mare parte pe democraţi.

Dacă au cedat la o masivă fraudă, această confruntare a fost văzută ca un atac fără precedent asupra operaţiunilor de numărare.

Cu toate acestea, nu au putut să-şi retragă votul, potrivit declaraţiei de presă a unui reprezentant al secretarului de stat din Michigan: problema este acum în mâinile autorităţilor care trebuie să certifice rezultatul la nivel de stat.

Bătălia juridică continuă laborios

La rândul său, avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, îşi continuă campania în instanţele din ţară, fără prea mare succes până acum. În ciuda eforturilor aliaţilor preşedintelui, timpul este de partea taberei adverse: statele au început să-şi certifice rezultatele în pregătirea termenului limită din 14 decembrie, când marii electori se vor întruni pentru a vota oficial pe unul sau altul dintre candidaţii la preşedinţie.
Georgia este în continuare în centrul atenţiei, deoarece efectuează în prezent o renumărare manuală a celor cinci milioane de voturi exprimate, rezultatul fiind extrem de strâns. În timp ce descoperirea buletinelor de vot neînregistrate a reînviat acuzaţiile de fraudă clamate de Donald Trump, renumărarea putea să confirme victoria lui Joe Biden, potrivit unuia dintre aleşii republicani responsabili cu supravegherea operaţiunilor electorale. „Din ceea ce vedem, preşedintele Trump pare întotdeauna uşor în urmă”, e depăşit cu circa 12.000 de voturi, a declarat el pentru Fox News, care şi-a trădat favoritul. 
Întrebarea care râmâne este: cum se vor comporta liderii mondiali care l-au felicitat deja pe Biden, în cazul unei răsturnări spectaculoase şi a unei victorii a lui Donald Trump?!
 
Donald Trump s-a reîntors pentru a inflama bătălia împotriva victoriei electorale a lui Joe Biden: pe Twitter a citat postul de televiziune One America News potrivit căruia „probele de fraudă electorală continuă să crească: în listele electorale din Pennsylvania apar 20.000 de morţi şi alte zeci de mii în toată Ţara”. 
 
Apoi, preşedintele a scris cu mâna lui un mesaj pentru a atenţiona că avocaţii săi ar fi intervenit la divrse emisiuni televizate în direct pentru a acuza „un caz deschis şi pus sub tăcere de fraude electorale, unde cifrele sunt impresionante”. Trump a fost atenţionat şi de data aceasta de Twitter, dar la urma urmei a devenit ceva obişnuit. 
 
El continuă, însă, cu noi acţiuni legale care sunt concordate cu Rudy Giuliani. Se pare că tocmai acesta l-a convins pe preşedinte să insiste cu bătălia recursursurilor pentru a întârzia în orice fel certificările finale în Statele cheie: obiectivul este amânarea cât mai mult posibil a anunţului oficial al rezultatelor electorale şi deci victoria lui Biden, care între timp a fost pusă sub semnul întrebării, scrie nouvelobs.