Donald Trump a declarat că Europa va fi pe cont propriu, dacă va fi atacată de Rusia

Sursa Foto - Wikipedia Commons

Donald Trump a avertizat că americanii nu vor veni să-i apere pe europeni dacă vor fi atacați de Rusia. „NATO este mort!”

Donald Trump: NATO este mort!

Încă din 2018, mai mulți politicieni europeni au tras semnale de alarmă privind cooperarea statelor membre NATO și că nu pot conta pe ajutorul Statelor Unite sub președinția lui Donald Trump. Emmanuel Macron, președintele Franței, a spus: „NATO este în moarte clinică”.

În 2020, fostul președinte american Donald Trump i-ar fi spus președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Europa nu poate conta pe ajutorul Statelor Unite ale Americii.  Donald Trump solicita ca fiecare membru NATO este obligat să aloce măcar 2% din PIB pentru apărare. România, Regatul Unit, Estonia, Lituania, Letonia, Norvegia, Franța și Polonia se aflau printre țările exemplare.  Germania, Belgia, Țările de Jos, Danemarca, Italia și Spania cotizau sub 2% înainte ca Rusia să invadeze și să bombardeze Ucraina la scară largă.

 „Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim.  NATO este mort. Vom părăsi NATO!”, i-a spus președintele de atunci  președintelui Comisiei Europene. Fostul președinte i-ar fi zis și o replică răutăcioasă: „și apropo, îmi datorați 400 de miliarde de dolari, pentru că nu ați plătit, voi nemților, ceea ce ați trebuit să plătiți pentru apărare”.

Dezvăluirea a fost făcută de comisarului european francez Thierry Breton, care a fost și el prezent la o conferință, la o întâlnire organizată la Forumul Economic Mondial de la Davos, potrivit Politico.

 

Rusia a început producția în masă a tancurilor T-14 de nouă generație. Este considerat un tanc „indestructibil” în fața rachetelor portabile antitanc Javelin. Sursa Foto- Dreamstime

 

Congresul adoptă o lege pentru a-l împiedica pe Donald Trump să scoată SUA din NATO

Candidatul republican Donald Trump are șanse mari să fie reales, iar mulți oficiali europeni trag semnale de alarmă că statele europene membre NATO ar putea fi pe cont propriu în cazul unui atac rusesc. Ministrul german al Apărării, premierul Poloniei și ministrul suedez al Apărării au avertizat că Europa trebuie să facă pregătiri de război, să crească producția de armament, să investească cât mai mulți bani în sistemul de apărare și să mobilizeze populația.

Thierry Breton, în calitate de comisar responsabil pentru politica industrială și agenda de apărare a UE, spune că a făcut eforturi ca UE să își intensifice propriile capacități de autoapărare în contextul războiului Rusiei din Ucraina. El a lansat marți un fond de 100 de miliarde de euro pentru a crește producția de arme în bloc, declarând:  „ a fost un mare semnal de alarmă ce a spus Trump și s-ar putea să se întoarcă. Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur. Suntem membri NATO, aproape toți, desigur că avem aliați, dar nu avem alte opțiuni decât să fim gata pentru orice s-ar întâmpla”. 

Potrivit Washington Post, Europa poate să răsufle ușurată și nu trebuie să-și facă griji. Congresul american a aprobat în decembrie 2023 un proiect de lege menit să împiedice orice președinte american să retragă unilateral Statele Unite din NATO fără aprobarea Congresului și urmează să fie semnat de președintele Joe Biden.  Proiectul de lege a fost susținut de senatorii Tim Kaine (democrat.) și Marco Rubio (republican).

Europa, sub amenințarea rachetelor rusești. Surs Foto - Dreamstime

SCENARIU: Se poate apăra Europa pe cont propriu, fără ajutorul Statelor Unite?

Avioane de luptă rusești de generația 4.5 - Suhoi Su-35. Sursa Foto -Dreamstime

De la invadarea Ucrainei la scară largă de către Vladimir Putin, narațiunea oficialității americane și europene a fost că Rusia, un stat prădător, este înclinată să-și domine vecinii, constituind o amenințare militară gravă pentru întreaga Europă.  Finlanda și Suedia au decis să renunțe la neutralitate și să adere la NATO. Mai multe state membre din flancul estic al NATO și-au mărit considerabil bugetele pentru apărare și au achiziționat cât mai multe aeronave, vehicule blindate și rachete defensive de la SUA.

Din 2014, câteva state membre NATO cheltuiau 2% din PIB pentru NATO, iar din bugetul de apărare, 20% se ducea pe echipamente noi, cercetare și dezvoltare. Din 2016 până în 2022, doar 10 țări membre NATO, inclusiv SUA, îndeplinesc obiectivul de a investi 2% din PIB în apărare pentru a descuraja Rusia.  În ciuda pierderilor masive din Ucraina, armata rusă a fost transformată de Putin într-o mașinărie de luptă formidabilă în timp ce Occidentul orbit de reformă făcea afaceri cu dictatorul de la Kremlin în ultimele două decenii.

Dacă Federația Rusă va bombarda Europa, cum va fi, cu tancuri, avioane de război, nave de luptă și artilerie?, se întreabă publicația New York Times. Rusia domină la unele categorii cheie. Europa are mijloace economice și tehnologice pentru a-și spori producția de armament. Marea Britanie și alte țări vestice au industrii de armament de talie mondială, inclusiv giganți ca BAE Systems, Thales, Safran, Leonardo și Rheinmetall. România, Polonia și țările baltice sunt mai bine echipate cu avioane de luptă și sisteme de apărare anti-aeriană decât Ucraina. Iar Ucraina, în ciuda pierderii a cinci regiuni, rezistă cu succes, doborând rachetele hipersonice ale Rusiei care pot atinge viteza de 10 mach cu niște rachete Patriot de fabricație americană.